Míra Michálek: V Belgii je cyklista bůh, má se tam jako v bavlnce

13. září 2021·Zábava·Iva Pavlousková

Míra Michálek, foto: Frekvence 1

Míra Michálek opět vyrazil na velkou cyklojízdu, tentokrát si jako cíl zvolil pro Čechy nepříliš objevený cyklistický ráj Belgii. Přitom podle slov moderátora Frekvence 1 je celá zem doslova protkána nekonečnými kilometry stezek, které jsou široké, z dálky velmi dobře viditelné, navíc má cyklista v podstatě téměř všude přednost.

Svou cestu na kole odstartoval Míra Michálek v Antverpách, kde ochutnal ty nejlepší mušle v Belgii.  Město je jinak bohaté na historii, vyniká svou architekturou a je plné skvělých restaurací. „V Antverpách mě fascinovala jedna věc. A to ohromný tunel pod řekou Šelda, který spojuje dvě části města. A schválně, jestli si tipnete, pro koho je primárně určen? Jasně! Pro cyklisty, do podzemí se sjíždí po historických dřevěných eskalátorech,“ prozrazuje moderátor na úvod svého vyprávění. Dále pak pokračoval do Bruselu. I tady najdete famózní stavby a hodně rušný noční život. Zde si vystál dlouhatánskou frontu na fotku s čůrajícím chlapečkem. K soše přibyla před lety i čůrající holčička a aby vše bylo v rovnováze, tak později i čůrající pes. „Právě v Bruselu můžete ochutnat nekonečné množství druhů piv, na které jsou Belgičané právem hrdí. Běžná nabídka v typickém pivním baru čítá desítky a někdy i stovky druhů piv. Některá jsou tak originální… Až se nedají pít,“ vypráví pobaveně. Dodává: „Nezapomeňte ochutnat wafle, které mají na každém rohu. A počítejte s tím, že zaplatíte víc, než jste si mysleli. Nicméně neochutnat by byl hřích.“

Z Bruselu, který ho příliš nenadchnul, zamířil po neuvěřitelných stezkách dál do Gentu. V minulosti díky vodním kanálům a strategickému přístavu býval velmi bohatým městem. Vidět zde můžete jednu historickou perlu vedle druhé. Město drží prvenství v počtu památek na metr čtvereční. „Hlavně tu najdete největší lásku ke kolům vůbec. Na radnici vládne starosta-cyklomaniak, který se zasadil o to, že do centra v podstatě vůbec nemohou auta. Jsou zde takové věc, jakoohromné podzemní cyklo garáže nebo parkoviště u nádraží pro tisíce kol. Mimochodem, v Gentu jsem využil jedné kuriozity a přespal v klášteře. Byl to opravdu zvláštní a nevšední zážitek,“ říká Míra Michálek.

Poslední zastávkou byla zlatá perla Belgie Bruggy. Město přezdívané jako Belgické Benátky či Benátky severu, rozhodně patří k nejromantičtějším městům světa. Kouzelnou spletí vodních kanálů se zasazenými starými domy můžete proplouvat na loďce. Bruggy jsou také místem s nejlepšími čokoládovými pralinkami, na které jsem v Belgii narazil. Nebojte si za ně trochu připlatit. Ty z malých výroben a manufaktur chutnají totiž tak, jak si ani neumíte představit. V životě jsem ochutnal už hodně čokolády, ale tohle mě opravdu dostalo,“ popisuje moderátor.

Belgie je podle něho místem, kam se určitě budete chtít vrátit. A to pro její půvab, čistotu, krásnou architekturu, nádherně uklizený zelený venkov plný upravených zahrad a domů jak z pohádky. Nenajdete zde téměř žádný kopec, což jistě uvítají všichni, kterým se moc nechce dupat do pedálů.

Ale to nejdůležitější máte zcela zdarma! A to je absolutní bezpečí na silnici a nepředstavitelný komfort, který Belgie cyklistům nabízí,“ shrnuje své pocity z cesty na závěr.

O své zážitky se Míra Michálek dělil s posluchači každý den ve vysílání Frekvence 1.

Frekvence 1 je partnerem Bezpečně na cestě. Projekt se zaměřuje na všechny účastníky silničního provozu od malých dětí přes mladé řidiče až po seniory. Cyklisté patří mezi nejdůležitější účastníky.  Realizace projektu je financována z prostředků Fondu zábrany škod, a to podle pravidel uveřejněných na stránkách www.fondzabranyskod.cz.

Zábava - další články

Doporučujeme