Pan Tau slaví 40 let od prvního vysílání! Díly s Werichem byly zakázané a dalších 9 zajímavostí

22. prosince 2016·Zábava·Luboš Procházka

Je to přesně 40 let, co Československá televize odvysílala první díl legendárního seriálu Pan Tau s Otto Šimánkem v hlavní roli. Vysoký, němý a usměvavý chlapík s kouzelnou buřinkou, která při správném poklepu dokáže splnit každé přání, se stal fenoménem nejen u nás, ale po celé, světě. Přečtete si 10 zajímavosti, které jste o Panu Tau možná nevěděli.

* Pan Tau má 33 dílů, které byly natočeny v letech 1966-1988, a tři celovečerní filmy!

* V roce 1974 dokonce vyšla knižní varianta Pana Tau! Šlo o mezinárodní detektivku.

* Na financování natáčení seriálu a filmů se podílely i dvě západoněmecké televizní společnosti a díky tomu je slavný po celém světě!

* V tehdejším Československu se několik dílů vysílat nesmělo, protože v nich vystupoval bohatý kapitalista, pan Viola (Jan Werich, na snímku) a zlý taxikář (Pavel Landovský, signatář Charty 77).

* V Anglii dostal seriál jméno Mr. Jeewes, Francouzi ho pojmenovali na Pana Rosé! Autoři se později dozvěděli, že tau znamená německy rosa, v egyptské mytologii je zase TAU mystickým sluncem.

* Dcera Otto Šimánka Alexandra v televizním cyklu Předčasná úmrtí v souvislosti s filmem řekla: “Je to o naší rodině”.

* Karásek (Otto Šimánek) říká na začátku Barboře (Žaneta Fuchsová): “Jsou jiný krásný věci života, to ti měli na konzervatoři vysvětlit.” Šlo o úmyslný vtip tvůrců, protože dětskou Fuschsovou na konzrvatočř nevzali.

* Scéna s balónem se natáčela tak, že ten byl ve skutečnosti připevněný lany k vysokému lešení postavenému na nádvoří zámku Červená Lhota.

* Film se točil hlavně v Praze na Starém i Novém Městě. Mimopražské scény vznikly v Novém Městě nad Metují, na Červené Lhotě a v Tatrách na Štrbském Plese.

* Ukázky ze seriálu a postava pana Tau se objevila také ve videoklipu k písni Du bist überall německé zpěvačky Neny!

Zábava - další články

Doporučujeme