Pandemie inspiruje pouliční umění. Po celém světě vznikají krásná díla

3. dubna 2020·Zábava·Barbora Pisingerová

Foto: Bored Panda

Pandemie ovlivnila již všechny kouty světa. Není proto divu, že inspirovala také umělce a promítla se do pouličního umění. Po celém světě nyní vznikají krásná i zábavná díla. Jejich poselství je jasné: chraňte se, dodržujte bezpečnostní opatření a nezapomínejte na lásku.

Život po celém světě se v posledních týdnech značně proměnil a už nyní je jasné, že ještě chvíli potrvá, než se zase všechno vrátí do normálu. Nejrůznější zdi po celém světě proto ozdobila díla, která mají lidem ve složité době trochu odlehčit.

Mezi častými náměty jsou například upřímná poděkování sestřičkám, doktorům a dalšímu zdravotnickému personálu. Taková můžeme vidět například v polské Varšavě nebo nizozemském Amsterdamu.

Objevují se ale i prosby, aby všichni opravdu důsledně dodržovali bezpečnostní opatření a hygienická doporučení. Nejednu zeď teď zdobí nápisy ohledně mytí rukou nebo obrázky inspirující k nošení roušek.

Nechybí ani kritiky některých politiků, kteří podle občanů novodobou hrozbu podcenili. S červeným nosem se například v Riu de Janeiro objevil brazilský prezident Jair Bolsorano, umělci se ale strefili i do Donalda Trumpa nebo Borise Johnsona a schytal to i Si Ťin-pching.

V neposlední řadě ale můžeme narazit i na díla odkazující na lásku. Právě ta je totiž spolu s ohleduplností, soucitem a pospolitostí právě teď potřeba.

Na vybraná díla se podívejte do naší galerie.

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

Zábava - další články

Doporučujeme