Před 26 lety vyšla první kniha o Harry Potterovi. Máme pro vás 5 postav a 5 míst, které z filmů znát nemůžete

27. června 2023·Zábava·Dominika Číčelová

J. K. Rowling (Foto: Profimedia)

27. června je tomu přesně 26 let, co vyšel první knižní díl Harryho Pottera. Tímto dnem se pro mnohé změnil svět a příběh mladého čaroděje si zamilovala nečekaně velká spousta lidí. My vám proto přinášíme pět vybraných postav a pět vybraných míst, které se objevily pouze v knihách a fanoušci, kteří viděli jen filmy, je bohužel nemohou znát. Přesto si ale myslíme, že stojí za to je neopomenout, protože by bez nich nebyl tento kouzelný svět úplný.

Postavy

Protiva

Protiva je strašidlo v Bradavicích, o kterém jistě už slyšeli i ti fanoušci, kteří knížky nikdy nečetli. Je to totiž asi nejvíc omílaná postava, která všem ve filmech zásadně chybí. Postava Protivy byla sice zařazena do prvního dílu filmu, ale do finální verze se nedostala. Jedná se o strašidlo, které je v Bradavicích už od nepaměti. Má zvrácený smysl pro humor, po studentech hází křídu, sype jim koš na hlavu a vždy se snaží někoho dostat do maléru. Zároveň vede válku proti všem školníkům, kteří ho zažili.

Sir Cadogan

Není to příliš důležitá postava, ale je pěkným oživením třetího dílu. Je to málo známý rytíř kulatého stolu krále Artuše a přežívá v podobě obrazu v Bradavicích. Jezdí na poníkovi, není příliš šikovný ani chytrý. každého se snaží vyzvat na souboj. Je to právě on, kdo v originálním příběhu nahradí Buclatou dámu u vchodu do nebelvírské věže a pustí Siriuse Blacka až do ložnice Harryho, Rona… a Prašivky.

Phineas Nigellus Black

Další postavu z portrétu je jeden z bývalých ředitelů školy, jehož podobizna visí v ředitelně a může se díky ní objevovat i ve svém portrétu v domě Siriuse Blacka na Grimmauldově náměstí 12. Je to totiž Siriusův předek. Tento portrét/ředitel se na jistou dobu stane společníkem zlaté trojice Harryho, Hermiony a Rona. Hermiona si ho totiž v sedmém díle schová do kabelky a skrze něj získávají informace o tom, co se děje během Voldyvlády ve škole. Naopak se díky němu také Snape dozví, kde se tihle tři ukrývají a může jim nenápadně poslat meč Godrika Nebelvíra.

Charlie Weasley

Ronův druhý nejstarší bratr studuje draky v Rumunsku – to je asi vše, co se ve filmu dozvíte. V knižní předloze se s ním ale Harry setká víckrát. Například při doručení draků na turnaj tří kouzelníků, kde varuje přihlížejícího Hagrida, aby mu neukradl ani jedno dračí vejce. Dále se zúčastnil bitvy o Bradavice, byl na svatbě svého bratra Billa.

Skřítka Winky

Malá nešťastnice, kterou jsme v knize poznali jako domácí skřítka rodiny Skrkových. Po tom, co jí Barty Skrk jr. utekl na mistrovství světa ve famfrpálu ji její pán za trest propustil. Následně ji zaměstnal Brumbál v Bradavicích. Ona ale tak těžce nesla, že byla svou rodinou propuštěna, a tak moc se za to styděla, že ze žalu lemtala jeden máslový ležák za druhým a v podstatě se z ní stala alkoholička.

View this post on Instagram

A post shared by Neplecha ukončena podcast (@neplecha__ukoncena)

Místa

Nemocnice svatého Munga pro kouzelnické choroby a úrazy

Je zmíněna především v pátém a šestém díle. Například po útoku hada Nagini na pana Weasleyho sem jde na návštěvu Harry a celá rodina Weasleyů. Dostanete se do ní tak, že v jednom z londýnských obchodních domů oslovíte figurínu, která vás pustí do atria nemocnice.

Kuchyně v Bradavicích

Nachází se přímo pod Velkou síní a pracuje v ní spousta domácích skřítků včetně Dobbyho a Winky a později i Krátura. Vstup do kuchyně najdeme blízko mrzimorského sklepení a mrzimorské společenské místnosti. Stačí se dotknout hrušky na portrétu místy s ovocem. Kuchyň je obrovská a nachází se v ní pět stolů, které jsou umístěné přesně pod pěti stoly ve Velké síni.

Malý Visánek

Je to místo, kde žila Voldemortova matka i otec. Je to vesnice, která skoro celá patřila Raddleovým, tedy mudlovské rodině Voldemortova otce. Chatrč, ve které žila Meropa, jeho matka, byla majetkem starobylého, ale zchudlého kouzelnického rodu Gauntových. Harry se do této chatrče dostane jen v mysli pomocí myslánky v době, kdy se mu Brumbál snaží ukázat co nejvíc ze života Toma Raddla. Pak se samozřejmě přemístí na místní hřbitov na konci čtvrtého dílu, kde se utká s Voldemortem po tom, co získá zpět své tělo a “vrátí se”.

Čajovna madam Pacinkové

Kdybyste dospívali v Bradavicích, kam byste zašli se svou první láskou na rande? Spousta studentů se právě pro takovou příležitost rozhodne navštívit kýčovitou čajovnu madam Pacinkové, která se nachází v Prasinkách. Má asi evokovat romantické místo svým růžovým vzhledem, ale spousta z nás by dala přednost máslovému ležáku U Tří košťat. Harry se zde objevil v pátém díle na Valentýna, kdy sem vzal Cho. Rande ale dopadlo katastroficky.

Společenská místnost Havraspáru

Jediná společenská místnost, kam se Harry nikdy nepodíval byla ta mrzimosrká. Do Havraspáru se podíval v sedmém díle, kdy hledal jeden z viteálů. Místnost je popisována jako nejvzdušnější ze všech. Pro vstup do ní se nepoužívá heslo, nýbrž hádanka, na kterou musíte odpovědět. Pokud odpověď neznáte, musíte počkat na někoho dalšího, kdo hádanku uhádne.

Zábava - další články

Doporučujeme