S kočkou v domácnosti neprohloupíte. Co byste ale měli vědět, než si ji domů pořídíte?

30. listopadu 2021·Zábava·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Rozhodli jste se, že obohatíte svůj život a pořídíte si domů kočičku? Nemohli jste se rozhodnout lépe! Přesto, než vyrazíte do útulku nebo do chovné stanice, měli byste o čtyřnohých královnách leccos vědět. S tím poradí web Můj chlupáč.

Kočka není pes

Kočky jsou nezávislá zvířata a to je vlastnost, kterou nezměníte. Občas se stane, že budou chtít být spíše o samotě, že na mazlení nebudou mít náladu, že vás nebudou vítat u dveří, když se vrátíte z práce domů. Asi zapomeňte na to, že přiběhnou na zavolání. Bude jim dlouho trvat, než zjistí, že vám mohou důvěřovat a milovat vás. Ale když tohle všechno zjistí, budete v nich mít oddaného, ale svéhlavého mazlíčka.

Kočky mléko nepijí (nebo by ho pít neměly)

Tohle je jeden z největších kočičích mýtů. V každé pohádce vidíme, jak chudá dívka dává kočce mléko nebo smetanu, protože kočičky ho přeci mají rády. Hm, omyl. Dospělé kočce tím naopak můžete velmi ublížit. Dospělí jedinci totiž ztrácejí schopnost trávit laktózu a může to pak vést k nepříjemným průjmům.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Kočka si brousí drápky

Je to její přirozené chování, které neodnaučíte a rozhodně byste se za to na kočku neměli zlobit. Můžete ale uchránit svou drahou pohovku, a to tak, že pořídíte kvalitní škrabadlo, ideálně dvě a dost vysoké, aby se kočky mohly i protáhnout. Úplně nejlepší je mít v každé místnosti jedno.

Kočky jsou velmi čistotné

Kočky nemají problém naučit se používat svůj záchod, ale spousta z nich trvá na tom, aby byl prakticky pořád čistý. V praxi to znamená, že byste ho měly po každém kočičím použití jít vyčistit. Pokud kočka začne vykonávat svou potřebu jinde, je to obvykle příznak nemoci nebo psychických potíží. Jestliže takové chování trvá déle, je na místě konzultace s veterinářem. Záchod by měl být prostorný a umístěný na klidném místě v bytě. Vy také nechcete, aby vás všichni na toaletě pozorovali.

Kočky se snesou s jiným zvířaty

Sice jim může chvilku trvat, než si na nového člena zvyknout, ale dá se to. Neměli byste na ní spěchat a musíte jí pomoct. Kotě nebude mít problém zvyknout si klidně i na velké psy, když budou přátelští. Pokud ale přinesete kotě ke starší kočce, už by mohly nastat potíže. Ne na straně kotěte, ale dospělé kočky. Ta si zřejmě s novým členem jen tak nesedne. Možná časem ano, ale bude to chtít spoustu trpělivosti od vás i od ní.

Kočky potřebují péči a pozornost

Kočky jsou sice nezávislé a nepotřebují tolik pozornosti jako psi, ale i ony potřebují společnost, která jim bude dokazovat, že je miluje. Proto si s ní nezapomínejte hrát (i když vaše ruce občas budou vypadat jako po lítém boji), mazlete se s nimi, česejte je, zkrátka je rozmazlujte. Dávejte jim na obdiv, že jste tu pro ně, když budou chtít. Kočka není věc, ale živá bytost, která je připravena vám do života přinést spoustu lásky a štěstí.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Zábava - další články

Doporučujeme