Šmoulí rodinka slaví! Gargamel se ji snaží dopadnout už 65 let

23. října 2023·Zábava·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Kdo by si z dětství nepamatoval pohádku o modrých skřítcích, kterým se snaží neustále ztěžovat život ďábelský čaroděj Gargamel a jeho kocour Azrael. Šmoulové se poprvé objevili 23. října 1958 ve francouzsko-belgickém časopisu Spirou. Dílo Pierra Culliforda tak slaví krásné 65. narozeniny.

Je to 65 let, co je zlý čaroděj Gargamel v patách mírumilovným modrým skřítkům. Své fanoušky si Šmoulí rodinka našla i u nás. Za jejich zrodem stojí komiksový kreslíř Pierre Culliford (†64), známý pod přezdívkou Peyo. Ten se sešel se svým kamarádem v roce 1957 na večeři. Během ní si chtěl pokrm osolit a poprosil svého kolegu o solničku. Nemohl si ale vzpomenout na její název a příteli řekl, zda by mu podal toho “šmoulu” a o rok později už byli skřítkové zvěčněni v komiksu. Jak by řekl Taťka Šmoula: “Byl to šmoulovský nápad!

Původně měli být Šmoulové růžoví a mít čepičky s květinovým vzorem. Nakonec se ale autor rozhodl jim dát modrou barvu a bílé čepice. Skřítkové se těšili takové popularitě, že už v 70. letech se o nich v kinech promítal celovečerní film. V 80. letech se pak tato rodinka stala jedním z nejsledovanějších kreslených dětských pořadů. V tehdejším Československu se ale vysílalo padesát náhodných dílů až v září roku 1988. Dabingu se tehdy ujali například Vlastimil Brodský, Jitka Molavcová nebo Pavel Zedníček.

Roky plynuly, přesto se Taťka Šmoula, Šmoulinka, Fešák, Kutil, Silák a další těší velké popularitě i dnes zejména u těch nejmenších. Dokonce se jim dostalo nejednou filmového zpracování ve 3D, poprvé v roce 2011. V roce 2021 pak vznikl remake seriálu také ve 3D.

Zábava - další články

Doporučujeme