Soukromým divadlům už hoří zadnice. Dokud nedojde k uvolnění omezení, situace se nezlepší, říká majitel Divadla Broadway

24. února 2022·Zábava·Dominika Číčelová

Páteční Press klub speciál byl věnovaný aktuální situaci v českých divadlech. Jak se dnes tomuto odvětví kultury daří? Chodí lidi do divadel? Co je potřeba ke zlepšení? A kolik let již slaví Divadlo Broadway? O tom v Press klubu Frekvence 1 mluvil producent Oldřich Lichtenberg.

Producent Oldřich Lichtenberg říká, že se nyní divadlům daří obecně špatně, protože se stále ruší a překládají představení kvůli již několikáté vlně. “Teď na nás dopadá hlavní krize ohledně nezájmu diváků,” říká, i přes to, že se všude neustále říká, že kultura je bezpečná díky tomu, že se nosí roušky a dodržují se v divadlech opatření“Poklesy jsou třeba o 90 procent tržby. Mockrát se jim překládaly vstupenky, mockrát se jim vracely peníze a lidé už tomuto trhu nevěří. Přitom divadla jsou nejvíce kontrolovaná a jedny z nejbezpečnějších míst. Musíte snést nepříjemnost nosit roušku po celou dobu, ale divadelní bary jsou otevřené a jedna z mála věcí, co nás během pandemie neopustila, je chuť divadlo hrát,” ujišťuje diváky Oldřich Lichtenberg.

Divadlo je volnočasová aktivita a ne každý má chuť do divadla jít, být vyzbrojen všemi testy a kontrolami a sedět tři hodiny v roušce. Lidé se chtějí cítit dobře a třeba si i s herci zazpívat. Dokud nedojde k většinovému uvolnění omezení, tak se situace nezlepší. A pro soukromá divadla je to už neúnosné. Nejsme v tuto chvíli už schopni prosit naše domácí a energie, aby nám slevili,” Vysvětluje majitel pražského Divadla Broadway a dodává, že dát nyní dohromady personál a herce na každé představení je velice těžké. 

Pocit, že by s celým divadlem nejraději praštil, má divadelní producent poslední dva roky dnes a denně. “To jsou takové euforické vzlety a tragické pády, protože ve chvíli, kdy se něco na chvilku srovná, přijde veliká facka osudu. Za celých dvacet let, co Divadlo Broadway funguje, jsme si s každou fackou dokázali poradit, protože z drtivé většiny pocházely z našich chyb…” říká Oldřich Lichtenberg.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zábava - další články

Doporučujeme