Tajemství vánoční klasiky Tři veteráni: Němci vystřihli legendární scénu se Svěrákem

23. prosince 2023·Zábava·Redakce

Tři veteráni (Zdroj: Profimedia)

Bez pohádky Tři veteráni si už Vánoce nedovedeme představit. Excelovali v nich Rudolf Hrušínský (†74), Josef Somr (†88), Petr Čepek (†54), Julius Satinský (†61) nebo Zdeněk Svěrák. A poslední jmenovaný sice napsal text i hudbu k písničkám, ale v pohádce hrát nechtěl.

Hvězdně obsazená pohádka má už spoustu hereckých hvězd v hereckém nebi. Nejstarším žijícím hercem je tak její autor – Zdeněk Svěrák. V DVD verzi, která vyšla v Německu v roce 2004 je ale vystřižena celá jedna scéna. Přesněji ta, jak Svěrák jako ministr financí mluví telefonicky s Německem a jak němečtí vojáci míří puškami na nos, který se k nim plazí. Svěrák jim do telefonu říká: Jestli k nám nepřestanete strkat rypák…!

Němcům se hláška, která je jedna z mnoha legendárního filmu, moc nelíbila. V dětství se chtěl stát Svěrák řidičem pekařského auta, prezidentem nebo průvodčím. Nakonec se rozhodl stát se spisovatelem. Vystudoval na Vysoké škole pedagogické obor český jazyk a literatura a na škole potkal svojí budoucí ženu. Herec je ale také úspěšným autorem písniček; s Jaroslavem Uhlířem jich mají na kontě více než 500.

V archivu České televize je více než 2320 pořadů, na kterých se podílel. Ať už jako autor scénáře, hudby nebo jako účinkující. Hlášky ze Svěrákových filmů a cimrmanovských her jsou citovány dodnes a není se čemu divit, že Svěrák patří mezi nejoblíbenější osobnosti naší kulturní scény.

 

 

Zábava - další články

Doporučujeme