Tuhle HÁDANKU vyřeší jen ti nejchytřejší! Jablka a pomeranče vás pěkně potrápí

16. září 2018·Zábava·Barbora Pisingerová

Máte před sebou tři krabice. V jedné jsou jablka, v jedné pomeranče a v další jablka i pomeranče. Na jedné krabici je napsáno jablka, na druhé pomeranče a na třetí jablka a pomeranče. Trik je v tom, že všechny tři nápisy jsou špatně. Nemáte dovoleno do krabic nahlížet, z každé si ale můžete vyžádat vzorek. Jaký je nejnižší počet vzorků, které budete potřebovat, abyste spolehlivě opravili nápisy na krabicích?

Než se definitivně rozhodnete pro svou odpověď, dobře ji zvažte. Tato hádanka se totiž u některých společností používá u přijímacího pohovoru.

ŘEŠENÍ: Odpověď zní pouze jeden. Jak je to možné? Stačí vám vyžádat si vzorek z krabice s nápisem jablka a pomeranče. Už totiž víte, že tento nápis je špatný. Pokud tedy dostanete jablko, více, že se jedná o krabici s jablky, a pokud dostanete pomeranč, víte, že se jedná o krabici s pomeranči.

To vám zaručí jednu krabici správně popsanou a zúží to vaše další možnosti. Řekněme, že jste dostali jablko a určili tak, že jde o krabici s jablky. Nyní vám zbývají dvě krabice – jedna s nápisem jablka a jedna s nápisem pomeranče. Vy ovšem víte, že krabice s nápisem pomeranče nemůže obsahovat pomeranče a víte už také, že neobsahuje ani jablka, protože ta už jste přiřadili k první krabici.

Jediné, co vám zbývá, je tedy možnost, že krabice s nápisem pomeranče obsahuje jablka i pomeranče. Tím máte vyřešenou druhou krabici a tedy je jasné, že krabice označená nápisem jablka ve skutečnosti obsahuje pomeranče, protože nic jiného už nezbývá. Pokud byste místo jablka dostali z první krabice pomeranč, postup by byl stejný. Tak co, přišli jste na to? Neváhejte otestovat i své přátele a hádanku sdílet. Uvidíte, kolik jich nachytáte!

Zábava - další články

Doporučujeme