Věznice adoptovala kočky z útulků! Projekt pomáhá zvířatům i lidem

21. srpna 2019·Zábava·Barbora Pisingerová

Zdroj: Bored Panda

Že mají zvířata na člověka blahodárný vliv, to není žádná novinka. Kočky a psi se běžně využívají při terapii, jejich přítomnost snižuje depresi, úzkosti a dokonce i snižuje vysoký krevní tlak. Němé tváře pomáhají lidem na řadě míst. A to dokonce i ve vězení. Unikátní projekty totiž spojily opuštěné kočky z útulků s odsouzenými lidmi ve věznicích a výsledky jsou pozitivní pro všechny.

V roce 2015 odstartoval v americkém státě Indiana program, který změnil celou řadu lidských i kočičích životů. Tamní Liga na ochranu zvířat (Animal Protection League, APL) se totiž spojila s nápravným zařízením v Pendletonu a společně rozjeli projekt F.O.R.W.A.R.D.

Jeho hlavní myšlenka tkví v nastěhování opuštěných koček z útulků do věznice, kde o ně budou pečovat vězni. A nápad velmi rychle přinesl pozitivní výsledky jak pro kočky, tak pro odsouzené.

Mnoho koček, které skončí v útulku, nemá nejlepší zkušenost s lidmi. Z toho důvodu mohou být plaché a bojácné, což výrazně snižuje jejich šanci na adopci. Přítomnost vězňů, kteří je krmí, uklízí po nich, hrají si s nimi a hladí je jim však dává dostatek prostoru, aby si opět zvykly na lidi a začaly jim věřit.

Happy Caturday from the kitties!

Zveřejnil(a) Pendleton Correctional Facility_FORWARD dne Sobota 29. června 2019

Z nápadu ale netěží jen kočky. Vězni díky péči o němé tváře získávají báječnou příležitost naučit se, jak pečovat o druhé a osvojit si zodpovědnost. “Mám tu kriminálníky, kteří mi říkají, že když dostali mazlíčka, bylo to pro ně poprvé v životě co se jen pamatují, co si dovolili něco milovat a o něco se zajímat,” uvedla ředitelka APL Maleah Stringer pro server Bored Panda.

“Učí je to zodpovědnosti, jak spolupracovat ve skupině, řešit problémy bez násilí a dává jim to bezpodmínečnou lásku mazlíčka – něco, co mnoho z vězňů nikdy nezažilo,” píše APL na svých stránkách.

Podobných projektů existuje po Spojených státech hned několik, pořád jsou ale spíše vzácné. Jeden takový rozjeli ve věznici Monroe Correctional Complex na oddělení drogových deliktů ve spolupráci s organizací Purrfect Pals.

Také tady si ho nemohou vynachválit. Kočky na oddělení prý vězně výrazně zklidnily, došlo k poklesu agresivity, odsouzení se naučili zodpovědnosti a zvýšilo se jejich sebevědomí. Mazlíčci je navíc motivovali, aby si našli práci, přihlásili se do studijního programu a zlepšili svou osobní hygienu, aby mohli být v projektu zahrnuti. Navíc se podle vedení věznice zlepšily i vztahy mezi lidmi.

Ačkoli jsou reakce veřejnosti hlavně pozitivní, umístění jednoho zvířete vzbudilo mezi lidmi nelibost. Do cely ho totiž dostal muž čekající na trest smrti ve věznici Indiana State Prison. Podle veřejnosti by lidé odsouzení za závažné zločiny neměli přicházet do styku se zvířaty.

Zábava - další články

Doporučujeme