Zapomeňte na rybí šupiny. Zkuste jiné, téměř už zapomenuté vánoční zvyky

24. prosince 2019·Články·Redakce

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Zdobení vánočního stromečku, pečení cukroví a schovávání si šupin po štědrovečerním jídle - to jsou běžné zvyky, které většina rodin každoročně praktikují. Existují však další, méně známé, které stojí za pozornost a možná i za vyzkoušení.

Třesení stromkem

Tento zvyk praktikovaly nezadané dívky, které toužily po chasníkovi. Po štědrovečerní večeři proto vybíhaly ven na zahradu, aby zatřásly jabloní nebo zlatým deštěm. Pokud se odněkud ozval psí štěkot nebo vytí, pak z té strany mohla dívka očekávat budoucího nápadníka.

Patky od vánočky

Ačkoli to byla tradice spíše pro bohatší rodiny, svou oblibu si našla. Předpokladem totiž bylo, že rodina napeče minimálně pět vánoček. Proč? Pokud totiž nesezdaná dívka během štědrovečerní večeře posbírala devět tzv. patek, čili okrajů vánočky, znamenalo to, že si v příštím roce najde ženicha a vdá se.

Sudý počet lidí u stolu

Netradiční zvyk počítá s tím, že pokud je v rodině lichý počet členů, musí se na štědrovečerní tabuli prostřít ještě jeden prázdný talíř. Ve své podstatě to má připomínat buďto solidárnost k druhým, kteří by se teoreticky chtěli ohřát v domě, nebo vzpomínku na člena rodiny, který se už rodinného setkání nemůže zúčastnit.

Ovázaný vánoční stůl

Pokud rodina ovázala na štědrovečerní večeři vánoční stůl, pak se to dělalo proto, aby zůstala ve stejném složení i příští rok. Tento zvyk nejvíce praktikovali zemědělci a rolníci.

Vymetání štěstí

Dokážete si představit, že by jste vynechali tradiční předvánoční úklid? Dříve se však na to hospodyňky dívaly jinak. Na Štědrý den nebyl povolen úklid, protože ženy v domácnosti věřily tomu, že by si mohly z domu vyhnat štěstí. Vynášení odpadků nebo zametání tedy nedoporučujeme.

Sedm hrnečků

Rybí šupina by měla podle tradice přinést peníze a hojnost. Dříve se dělalo něco podobného, ale používaly se při tom jiné předměty. Na stole bylo připraveno sedm hrnečků a pod každým z nich byl ukryt jeden předmět, který člověku napověděl, jak bude vypadat jeho příští rok. Dudlík znamenal miminko, kousek uhlí nemoc, mince bohatství, hřebínek nesnáze, šáteček dalekou cestu, chléb štěstí a prsten svatbu nebo lásku.

Cibulové slupky

Pokud jste chtěli vědět, jaké bude příští rok počasí, připravili jste si dvanáct cibulových slupek představující měsíce v roce, do kterých jste nasypaly trochu soli. Jestliže se sůl do rána ve slupce rozpustila, znamenalo to, že měsíc bude deštivý. Ano, mělo to své mouchy. Málokdo by se těšil na nový rok, pokud by se sůl rozpustila ve všech slupkách.

 

Články - další články

Doporučujeme