Žena s koronavirem popsala vlastní zkušenost s nákazou. Nemoc trvala dva týdny

13. března 2020·Články·Barbora Pisingerová

Foto: Facebook

Elizabeth Schneider ze Seattlu se novým typem koronaviru nakazila na návštěvě u přátel na přelomu března a února. Po 16 dnech nemoci je konečně vyléčená a o svou zkušenost se rozhodla podělit. Nemoc je podle ní velmi nepříjemná, ale v zásadě se neliší od běžné chřipky.

Po světě každý den přibývají nové případy nákazy novým typem koronaviru. Pro většinu pacientů nemoc naštěstí není fatální a časem se jim podaří virózu překonat. Situaci komplikuje fakt, že zatím neexistuje účinná prevence ani léčba, odborníci proto doporučují zejména posilovat imunitu a dodržovat hygienická opatření.

Jedna z pacientů popsala jaké to je doopravdy si nákazu prožít. Nemocí Covid-19 se podle svých slov nakazila zřejmě na domácím večírku u přátel, kde se sešlo pár starých známých. Na návštěvě nikdo nejevil příznaky virového onemocnění, nekašlal ani neměl rýmu, do tří dnů ale 40 % hostů onemocnělo.

Američanka Elizabeth se o své zážitky podělila veřejně na Facebooku, aby zároveň varovala i uklidnila veřejnost. “Myslím si, že kvůli nedostatku testování mnozí věří, že mají jen rýmu nebo kašel, chodí mezi ostatní a nákazu nevědomky šíří. Ba co hůř, dokonce i lidé bez zjevných příznaků mohou nákazu šířit, když dorazí na rodinné oslavy nebo večírky,” napsala žena, která podle svých slov pečlivě dodržovala hygienická doporučení a přesto onemocněla.

“Příznaky se liší podle věku a tělesné konstituce,” uvedla Američanka. “Většině mých nakažených přátel bylo mezi 40 a 50, mně je přes 30. V našem případě šlo o bolesti hlavy, horečku (první tři dny v kuse a pak střídavě další tři dny), bolesti těla a kloubů a malátnost,” popsala žena.

“První dny jsem měla 39,5 °C, později mi teplota klesla na 37 °C. Někteří lidé měli průjem. Jeden den mi bylo špatně od žaludku. Jakmile nám opadla teplota, někteří trpěli silnou rýmou nebo bolestmi v krku. Jen velmi málo z nás mělo suchý kašel. Velmi málo z nás mělo bolesti na hrudi nebo dýchací potíže,” uvedla Elizabeth.

Žena zároveň uvedla, že za poměrně mírným průběhem mohlo stát i pravidelné vyplachování dutin. Díky tomu se podle ní nákaza nedostala až do plic a pacientka se tak vyhnula horšímu průběhu nemoci.

Právě absence dýchacích potíží ale podle ní může vést k záměně diagnóz. Protože se u ženy neprojevil kašel nebo dušnost, odmítli ji nechat testovat na nový typ koronaviru. Testu se nakonec dočkala až díky dobrovolné účasti na lékařské studii na místní univerzitě. Když se její vzorek ukázal být pozitivním, diagnózu posléze potvrdila i státní laboratoř.

I had COVID-19 and here is my story. I made this post public out of several requests from my friends who asked me to…

Zveřejnil(a) Elizabeth Schneider dne Neděle 8. března 2020

Články - další články

Doporučujeme