3 tipy, jak si vybrat stavební spoření

12. ledna 2018·Životní styl·Redakce

Stavební spoření je stále zajímavý produkt, jak si naspořit peníze na hypotéku nebo na rekonstrukci. Hlavními plusy jsou stání podpora a bezpečné pojištění vkladů. Nevýhodou je šestiletá vázací lhůta. S ohledem na státní podporu se i tato lhůta dá přežít. Poradíme vám, na základě čeho si vybrat “stavebko”.

Proč si uzavírat stavební spoření, když jsou na trhu spořicí účty? S těmi není spojená žádná vázací lhůta a peníze můžete vybírat, kdykoliv se vám zachce. Pro stavební spoření hovoří vyšší úročení vkladů a státní podpora, jejíž maximum je 2 000 korun ročně. Při šestileté vázací lhůtě vám tak může v podstatě garantovat roční výnos 3 %. Jakých parametrů byste si při výběru stavebního spoření měli všímat?

Spořáky nevydělávají. Zkuste to jinde, stačí málo.

1. Maximální úroková sazba

Rozdíly mezi stavebními spořitelnami nejsou nijak velké. Pozor si však dávejte na garantovaný úrok ve výši 1 %, který je součástí maximální úrokové sazby. Některé stavební spořitelny totiž garantují pouze polovinu a tu druhou slíbí pouze v případě, pokud klient ročně vloží nejméně 6 % z cílové částky.

2. Vstupní poplatek za uzavření smlouvy

Za zřízení stavebního spoření si většinou spořitelny účtují jednorázový poplatek, který činí 1 % z cílové částky. Pokud se rozhodnete naspořit 240 000 korun, zaplatíte tedy 2 400 korun. Jiné spořitelny nabízí fixní poplatek bez ohledu na výslednou částku. Setkat se můžete i s nabídkou zřízení zdarma pro děti do 10 let a osoby starší 55 let.

Poradíme vám, jak výhodně naspořit sobě i dětem.

3. Roční paušál a další poplatky

Vedle jednorázové vstupního poplatku si spořitelny účtují další poplatky. Jedním z nich je poplatek za vedení stavebního spoření, který se pohybuje kolem 320 korun ročně. Některé spořitelny si účtují poplatek ve výši cca 20-30 korun za zaslání papírového výpisu. Elektronický výpis bývá zdarma. Pokud se rozhodnete stavební spoření ukončit předčasně, ztratíte nárok na státní podporu a spořitelně zaplatíte poplatek ve výši 0,5-1 % z cílové částky, minimálně 500 korun.

Životní styl - další články

Doporučujeme