Antonín Pařízek: Žena může rodit kdekoliv. U porodu musí být minimálně dvě osoby, poskytující novorozenci intenzivní či resuscitační péči

5. října 2023·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Bára Nesvadbová

Antonín Pařízek. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl lékař Antonín Pařízek, který pracuje na Klinice gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V rozhovoru nás nechal nahlédnout pod pokličku porodnictví v Česku. Jak se tento obor od 80. let 20. století posunul? Jaký pohled má na domácí porody, na co by se u něj rozhodně nemělo zapomínat? Jak v porodnici pracují s emocemi prvorodiček a jejich strachem?

Pařízek skončil studium medicíny v roce 1984, tedy ještě v době socialismu. Posun v oboru porodnictví je tak podle něj obrovský. Změnily se postupy, léky, lékařské technologie, zdravotnická technika. Máme v současné době nejmodernější techniku, která na světě je. Také se změnil vztah zdravotníků versus těhotné rodičky a ženy po porodu. Je úplně jiná atmosféra, než tomu bývalo dříve. Odpadlo autoritativní chování zdravotníků vůči pacientům obecně,” popisuje.

V České republice máme 88 porodnických zařízení. Z toho je 12 perinatologických center, která koncentrují skutečně nejzávadnější patologická rizika, zejména předčasné porody pod 32. týden. Pak jsou intermediární centra, těch je okolo 15, ty koncentrují předčasné porody od 32. týdne do termínu porodu, a pak jsou menší pracoviště. Jeden bez druhého nemůžeme být. To znamená, že mezi prvním a třetím stupněm je bezvadná, nekomplikovaná kooperace,” uvedl.

Domácí porody

V poslední době jsou populární stále více domácí porody například s dulou. Jak toto vnímá porodník? Je to rozhodnutí té ženy, je to pochopitelné a správné. Podle mého názoru jsou všechny varianty možné, není problém, má to jedno ale. Žena rozhoduje o svém těle, ale na druhé straně ještě existuje jedna maličkost, a to je to dítě,” sdělil Pařízek s tím, že se často na to zapomíná. “Proto je potřeba vždy organizovat tu péči o matku a dítě, aby pokud se dítě dostane do problému v průběhu porodu a dostane se tak zhruba každé sedmé, osmé dítě, zejména s okysličením jeho tělíčka přes placentu. Je potřeba bezprostředně po porodu, nebo dokonce ještě před udělat nějaký zákrok, nejčastěji císařský řez, vakuum extrakci nebo klešťový porod. Ale hlavně musí být péče bezprostředně po porodu takto handicapovaného dítěte ze strany pediatra nebo neonatologa. Pokud jsou tato kritéria všechna splněna, může žena rodit téměř kdekoliv. Z toho ale logicky vyplývá, že u porodu musí být minimálně dvě osoby, které umí podat bezprostředně po porodu tomu novorozenci intenzivní nebo dokonce resuscitační péči,” popsal.

“Role porodní asistentky je naprosto nenahraditelná.”

Pro každou ženu je porod jistě zásadním prožitkem života. Jak v porodnici pracují s emocemi prvorodiček, jejich strachem a obavou? Existují různé předporodní kurzy, které jsou hodně zaměřené na snížení tenze napětí stresu ženy před porodem. Pak máme vycvičený a trénovaný personál. Role porodní asistentky jako žena k ženě je naprosto nenahraditelná, klíčová. To je cesta k tomu, aby ženy byly pokud možno co nejklidnější v průběhu už tak stresujícího procesu, kterým bezpochyby porod je.

Poslechněte si celý rozhovor zde:

Životní styl - další články

Doporučujeme