Byl jsem rozlítaný táta. Dneska bych byl vlídnější, přiznal Marek Herman

29. prosince 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Marek Herman. Foto: ČTK

Pedagog a lektor osobního rozvoje Marek Herman (53) je zastáncem tradiční rodiny, ve které spolupracují máma a táta a společně vychovávají děti. Sám má ale doma dvě dcery, a tak ví, že ideál je někdy něco jiného, než realita. Jaké největší chyby ve výchově udělal? A co je podle něj smysl života?

Moderní společnost vystavuje člověka situacím, na které jeho podstata vůbec není naprogramovaná. Občas je proto obtížné zorientovat se v tom, co nám škodí, a někdy to zjistíme až po čase. Podle Marka Hermana je nejlepší držet se “starých pořádků”. Ideální rodinu vnímá jako muže, ženu a děti, kdy se o děti stará převážně máma na tátovi je, aby všechny finančně zabezpečil.

Nikdo ale není dokonalý a i lektor se podle svých slov v rodinném životě dopustil řady chyb. “Já jsem byl rozlítaný táta. Byl jsem hodně mladý táta, takže jsem utíkal z domu za tím, co mě bavilo, sportoval jsem, vzdělával jsem se a dělal jsem mraky věcí. A byl jsem hodně přísný. To byla velká chyba. Dneska bych byl laskavější,” uvedl v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

A co je podle něj smysl života? “Poctivost. Být vnitřně poctivý, to je první věc. Druhá věc je najít to, v co mám talent a rozvíjet to a třetí věc je najít někoho, s kým to mohu sdílet, to znamená vztah. Takže ten cíl života je poctivý vztah a být užitečný,” myslí si.

Když ale přijde na to, co je nejdůležitější věc, jakou své děti naučil, má jasno. “Doufám, že to je věc, že když přijde na lámání chleba – já mám dvě dcery – tak holky já jsem tady, a můžete se na mě spolehnout. A to si myslím, že je role chlapa. Protože pro mě je těžké být pořád doma se ženou, žena to má jinak. Ona chce, aby ta rodina byla pohromadě. Takže já lítám v luftě, a prostě mám talenty, snažím se dělat věci dobře, chci být úspěšný a chci tvořit, ale musím být vnímavý ke své ženě, která je pro mě královna, a když je potřeba, tak to poznám a jsem tam a pomůžu.To je podle mě klíčová role chlapa – opora,” je Herman přesvědčený.

Na tento model si ale prý musel přijít sám, od svých rodičů ho rozhodně nemá. “Já jsem vyrůstal za komunismu, kdy se ve společnosti lhalo, kdy jste nemohli dělat, co máte rádi, a my jsme zažili místy vlídnou, ale místy velmi tvrdou výchovu,” svěřil se v rozhovoru.

Životní styl - další články

Doporučujeme