Boj s kočičí srstí je nekonečný. Tipy, jak chlupy v domě eliminovat

9. srpna 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Každý chovatel to moc dobře zná. Chlupům se s kočkou prostě člověk nevyhne. A pokud jich doma máte víc, jsou vaše oblečení i domácnost pravidelně pokryté zvířecími chlupy. Jak to jen udělat, abychom je eliminovali? 

  • Nadměrné pelichání

Je potřeba přijmout fakt, že kočky prostě pelichají. V období, kdy se mění letní a zimní srst, navíc o to více. Jde o zcela přirozený jev a prakticky jediný způsob, jak se mu vyhnout, je pořídit si číču bez chlupů.

V některých případech může však kočka pelichat nadměrně. Příčiny, proč se tak může stát, jsou různé. Mohou to způsobit paraziti, stres, špatná strava nebo kožní a jiné nemoci. Pokud tedy máte pocit, že vaše kočka pelichá podivně hodně, nechte ji raději zkontrolovat veterinářem.

  • Pravidelné vyčesávání

Základním pravidlem, jak zamezit chlupům poletujícím všude po domácnosti, je pravidelné vyčesávání speciálním hřebenem. V dnešní době již existuje spousta produktů, ze kterých si můžete vybrat. Ideální jsou malé kartáče s plochou pokrytou zuby, které vypadané chlupy zachytí ještě dřív, než se z kožichu dostanou na podlahu nebo na váš svetr. Mezi další možnosti patří nejrůznější rukavice a návleky z látky, která na sebe chlupy chytá, nebo z gumy s výběžky na způsob hřebínku.

  • Správná strava

Základem pevného zdraví jakéhokoli tvora je správná strava. Jistě víte, že zdravě se stravující jedinci mohou mít zcela nádherné vlasy, zatímco zákazníci rychlého občerstvení mají mnohdy kštici mastnější a prořídlou. U zvířat tomu není jinak. Dbejte proto na to, jaké složení má jídlo, které své kočce dáváte.

  • Válečky na oblečení

Bez nich to nejde. Pokud jste tak ještě neučinili, neváhejte a pořiďte si lepivé válečky na oblečení, které srst spolehlivě odstraní. Vyrábí se různé typy v různých cenových variantách a k dostání jsou i maličké verze, které se vám snadno vejdou do kabelky nebo do tašky. Když potom opustíte dům a všimnete si, že na sobě máte vzkaz od svých chlupáčů, můžete chlupy během několik vteřin pohodlně sundat.

  • Vysavač s filtrem

Dalším zázrakem moderní doby jsou vysavače se speciálními filtry. Pořiďte si lux s HEPA filtrem, který vás zbaví alergenů, a často jsou k dostání také speciální nástavce, které jsou navrženy přímo na odstraňování chlupů – a to i z polstrovaného nábytku. Není navíc na škodu věnovat péči i kočičím pelechům, prolézačkám a místům, kde vaši mazlíčci rádi lehají. Nebojte se vysavačem pořádně projet i kočičí strom.

Životní styl - další články

Doporučujeme