Březen za kamna vlezem! Jaké počasí nás čeká třetí měsíc? Sluníčka se nedočkáme, mrazu ano

1. března 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Profimedia)

Leden ani únor moc zimní měsíce nepřipomínaly a navnadily nás na hezké, skoro až jarní počasí. A jestli už jste pomalu zazimovaly teplé bundy, kabáty a kozačky, stejně jako my, tak je zase vytáhněte. Březen nám podle týdeníku Focus ukáže, co znamená zima.

Střední a západní Evropa zažila na konci února menší jaro. Teploty se často dostávaly až ke 14°C, což je obvyklé spíše pro konec března. Venku už začaly růst sněženky a většina z nás s radostí odhodila zimní oblečení a pomalu jsme se začali chystat na přicházející jaro. To se ale rychle změní.

Už minulý týden se k nám dostaly teploty až o  10°C méně a na začátku března se k nám vrátily nejen noční a ranní mrazíky, ale i ty denní. Návrat zimy může přinést i kolaps polárního víru, na což upozorňují němečtí meteorologové. Březen by se tak mohl stát nejstudenějším měsícem této zimy, což potvrzuje i meteoroložka Dagmar Honsová. Vyloučené navíc není ani sněžení.

Polární vítr je cirkulace studených větrů s rychlostí i přes 250 km/h, vysoko ve stratosféře (sahá až do 50 km) nad Arktidou. Na počasí na Zemi sice polární vítr nepůsobí přímo, ale jeho změny mohou ovlivnit třeba tryskové proudění, což je rychlé proudění ve výšce až do 11 km nad zemí. Rychlé proudění tvoří bariéru, která odděluje mrazivý arktický vzduch od vzduchu nad našimi zeměpisnými šířkami.

Nyní nečekaně nastalo stratosférické oteplení, kdy polární vítr zeslábl. Důsledkem toho je rychlé oteplení ve stratosféře a změna proudění větru. Efekt tohoto jevu se pak projevuje v nižších vrstvách atmosféry, kde oslabí tryskové proudění. To může ovlivnit vpády arktického vzduchu.

Životní styl - další články

Doporučujeme