Chcete mít ploché břicho? Stačí jen vynechat těchto 8 potravin

14. května 2020·Životní styl·Redakce

Léto je přede dveřmi a nastane čas, kdy oblečete lehké šaty a plavky. Abyste se vyhnuli nepříjemnému překvapení, vyhýbejte se šesti druhům jídla, s nimiž není radno to přehánět, chcete-li se objevit na pláži s plochým bříškem. Tato jídla způsobují, že všechny naše snahy cvičit nemají žádný účinek. Jedině když se jim vyhneme, problém vyřešíme, píše italský deník Corriere della Sera.

Nafouklé břicho znamená, že v něm probíhá fermentace, a tímto způsobem vzniká plyn. Rovnováha bakterií, které žijí ve střevech, je narušena. Nadmutí však může být také známkou některých chorob, jako je celiakie, nesnášenlivost laktózy, syndrom dráždivého střeva nebo chronická zácpa.

Pokud žádnou takovou nemocí netrpíme, můžeme se pokusit zajistit si ploché břicho tím, že některé potraviny z jídelníčku vyškrtneme.

Cibule

Seznam těchto potravin začíná cibulí, která obsahuje fruktany, sacharidy, které naše tělo jen málo zpracuje a které zvyšují obsah vody ve střevech a nadýmají.

Jogurt

Mnoho lidí volí jogurt jako dietní svačinu, ale některé druhy jogurtů nafukují břicho a způsobují zvýšený obsah cukru, který v těle fermentuje. Dejte si raději řecký jogurt, který má asi o třetinu cukrů méně.

Brokolice

Vyhýbejte se brokolici. Brokolice stejně jako květák či kapusta a zelí obsahují sacharidy, které nedokážeme strávit, protože naše tělo nevyrábí náležitý enzym, a tak tyto potraviny v břiše fermentují a vyvolávají nadmutí.

Luštěniny

Nestravitelnou vlákninu, která vyvolává nafouknutí břicha, obsahují také luštěniny. Abychom dosáhli snížení obsahu amidů, je třeba luštěniny nechat bobtnat ve vodě celou noc, nebo na 12 hodin a vodu několikrát vyměnit. Nepřidávejte sůl, ale trochu jedlé sody, aby luštěniny byly lehčí a měkčí

Naše střeva přivykla zpracovaným potravinám a odvykla vláknině. Proto v případě, kdy sníme luštěniny nebo zeleninu s vysokým obsahem vlákniny, reagují střeva fermentací, nadmutím břicha a zpomaleným trávením. Je vhodné zařazovat takové potraviny do jídelníčku postupně.

Meloun

Problémy vyvolávají i melouny. Tato letní pochoutka je totiž plná fruktózy, kterou třetina lidí nedokáže správně strávit. To vyvolává plynatost v žaludku a pocit tíhy.

Obiloviny

Také obiloviny obsahují vysoký podíl nestravitelných fruktanů, které vyvolávají zácpu.

Smažená jídla

I smažené potraviny a nápoje s bublinkami mohou zvýšit objem našeho břicha. To je další důvod, proč jejich konzumaci omezit. Smažené potraviny ztěžují trávení, především když jsou připravovány na nezdravých olejích. Sycené nápoje jsou bohaté na cukry, které způsobují fermentaci, a na plyn, takže nafouknou břicho jako balon.

Sůl

Nafouklé břicho může vzniknout i v důsledku zadržování vody. To může mít různé příčiny, zejména vysoký obsah soli v přijímané potravě, ale také jednoduchých cukrů. Kolem 80 procent potřebné tekutiny je vhodné dodávat tělu pitím, zbytek v zelenině, která má tu výhodu, že obsahuje vitamíny a minerály.

Zabránit nafouklému břichu můžeme popíjením čaje z fenyklu. Ten brání vzniku fermentace, stejně jako máta, kmín, koriandr či kardamom. Mohou se používat samostatně nebo všechny dohromady, aby čaj byl účinnější.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme