Zastavte chuť na sladké, ještě než přijde. 6 způsobů, jak omezit cukr

3. března 2020·Jídlo a pití·Barbora Pisingerová

Známe to všichni. Občas nás to prostě přepadne a my cítíme silnou potřebu dát si něco sladkého. To může být ale velký problém, pokud zrovna z nějakého důvodu upravujeme svůj jídelníček a cukr se v něm snažíme omezit. Jak se zbavit chuti na sladké? Nejlepší je začít ještě před tím, než opravdu přijde.

Svačinková strategie

Pokud se vám pravidelně stává, že vás odpoledne přepadne chuť na něco nezdravého, naplánujte si své svačiny dopředu. Můžete si připravit třeba guacamole s okurkovými plátky nebo vajíčko na tvrdo. Když budete mít naplánovaná jídla a nebude vás v průběhu dne přepadat hlad, riziko chutí se tím sníží.

Plánování jídel

To samé platí i pro hlavní chody. Snídani, oběd ani večeři se nevyplatí odkládat a už vůbec ne rovnou přeskakovat. Vaše tělo totiž potřebuje energii a pokud ji nedostane, zatouží po jejím rychlém zdroji. A to jsou právě dobroty plné cukrů a tuků.

Vypozorujte krizový čas

Stává se vám, že pravidelně hodinku po obědě přichází krizová chvíle? Připravte se na ni dopředu. Pokud vám syté svačiny nepomáhají a chutí se přesto nemůžete zbavit, zkuste cukrovinky nahradit čerstvým ovocem. Plátky melounu, jahody nebo hroznové víno ošálí vaše smysly, vy se ukojíte na sladkém a vaše tělo přitom nebude tolik trpět.

Vsaďte na koření

Možná vás váš hlavní chod příliš neuspokojil, automaticky máte proto po něm chuť ještě na něco výraznějšího. Zkuste proto příště do hry zapojit více koření. Koření dodá vašemu jídlu výraznější chuť a vaše chuťové buňky pak budou mít intenzivnější zážitek.

Vyzkoušejte nové recepty

Častým důvodem, proč se nemůžeme zbavit mlsání, je také rutina. Jsme prostě zvyklí jíst pořád hodně podobně a když přijde stres nebo jen chvilka klidu, naše myšlenky se automaticky zatoulají ke sladkému, které přece máme tak rádi.

Zkuste se zajetým kolejím trochu postavit a namísto prostého vyřazení jedné složky ze svého obvyklého jídelníčku ho trochu pozměňte celý. Vyzkoušejte nové recepty, nové potraviny a nové způsoby přípravy toho, co už máte rádi. Nahradit jednu věc něčím novým je vždycky snazší, než se něčeho ve svém životě zcela vzdát.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme