Co znamenají bílé čárky nebo malé prohlubně? Nehty mohou hodně prozradit o zdraví

9. srpna 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Většina lidí svým nehtům zas tak moc pozornosti nevěnuje. Možná vás ovšem překvapí, že nám toho mají hodně co říct. Stačí jeden pohled a mohou vás upozornit i na velmi vážné problémy. Na co si dát pozor?

Žluté nehty

Žluté nehty nemusí být vždy jen důsledkem kouření cigaret. Nažloutlá barva se může objevit, když nehty tloustnou a nerostou tak rychle, jak by měly. Může to poukazovat na celou škálu diagnóz, od plicních onemocnění jako jsou chronická bronchitida, sinusitida, pleurální výpotky, ale také na revmatoidní artritidu i na zhoubné nádory v těle.

Prohloubené čáry

Jakoby vyhloubené čárečky na nehtech táhnoucí se od jedné strany ke druhé mohou také signalizovat zdravotní potíže. Tímto způsobem se může projevit zápal plic, neléčená cukrovka a nebo nedostatek zinku.

Bílé čáry

Bílými čárami z jedné strany nehtu na druhou se projevuje otrava arsenikem. Pokud se vám na nehtech objeví takováto znaménka, lékař vám může provést test z rozboru vlasu nebo jiné tkáně.

Malé jamky

Na drobné prohlubně v nehtech většinou trpí pacienti psoriázy a exkzému, jejichž kůže je zarudlá, vysušená a podrážděná. Může se tak projevovat i jiné systémové onemocnění, na příklad revmatická artritida nebo lupus.

Bílé flíčky

Většinou vznikají následkem nějakého mechanického poničení a jsou celkem běžné. U zdravého jedince nemusí jít o žádný problém, v některých případech však mohou poukazovat na nedostatek živin v organismu, negativní reakci na léky nebo systémové onemocnění.

Lžičkovitý tvar

V některých případech se mohou okraje nehtu nadzvednout nad úroveň zbytku lůžka a nehet tak získá jakýsi lžičkovitý tvar. Co to znamená? Může jít o projev nedostatku železa a chudokrevnost, onemocnění srdce, hemochromatózy (onemocnění jater, při kterém zpracovávají z krve příliš mnoho železa), lupus, sníženou funkci štítné žlázy nebo Raynaudův syndrom, který způsobuje problémy v krevním oběhu.

Vypoulený tvar

Vaše nehty se vypoulené nestanou za den, obvykle jde o pomalý proces, který zabere řadu let. Pokud se však během posledních roků vaše nehtová lůžka podezřele zaoblila a stočila směrem k bříškům prstů, měli byste tomu věnovat pozornost. Může jít o signál nebezpečných diagnóz, jako jsou AIDS, různá plicní onemocnění, záněty střev, kardiovaskulární potíže či problémy s játry.

Životní styl - další články

Doporučujeme