Dámský klub: Co říkáte na rozhodnutí Norů v kauze Michalákových? 

7. října 2015·Životní styl·Redakce

Mladšího syna Michalákových Norové poslali k adopci. Vídat nesmí ani staršího. Co na celou kauzu říkáte? A souhlasíte s rozhodnutím, které rodičům zabránilo vídat své syny? Tématu se budeme věnovat v Dámském klubu.

Barnevern nedělá ústupky 

Barnevern je norská instituce, která zajišťuje sociálně-právní ochranu nezletilých dětí a mládeže. Ve chvíli, kdy má podezření, že je dítě týráno, zneužíváno nebo trpí jiným způsobem, pak zasáhne. To se stalo i v případu Michalákových. Krajská komise pro sociálně-právní ochranu dětí paní Michalákové zamítla žádost o vrácení dětí do její péče a navíc jí odebrala rodičovská práva.

To vše i přesto, že se podezření na zneužívání dětí a zanedbání péče neprokázalo. Znamená to, že šestiletého syna Davida dají Norové k adopci jeho současným pěstounům a s desetiletým Denisem nebude mít povolený žádný kontakt. Norské rozhodnutí je v rozporu s mezinárodními normami a principy na ochranu dětí. Norové navíc rodinu ujišťovali, že děti nebudou dány k adopci. Čeští právníci se proto chtějí obrátit na premiéra Bohuslava Sobotku a požádat ho, aby matce dětí poskytl diplomatickou ochranu.

Chybí informace

Ačkoli se tu řeší sociálně-právní kauza, podstatný je především dopad na děti, které v celém případu hrají hlavní roli a které trpí nejvíc. Jak moc to zasáhne jejich psychiku se ukáže především v době jejich dospívání. Do té doby by bylo záhodno, aby věděly kam patří a kde jsou doma. Ať už to bude kdekoli.

Podle lidí zasvěcených do případu je zásadní, že matka veřejnosti nesdělila všechny skutečnosti, které předcházely odebrání dětí. Podle odborníků totiž norský úřad neodebírá děti víc než třeba tuzemské úřady. A při odebírání pohlíží na celou situaci objektivně a chrání práva dětí. Zda tentokrát pochybil nebo nikoli bohužel nemůžeme posoudit, protože neznáme veškeré informace k případu. Ty si chrání pod pokličkou se statusem „přísně tajné!“.

A co si o celé kauze myslí moderátorky Dámského klubu?

Markéta: Připadá mi to jako zrůdnost. Na jednu stranu, pokud žiji v Norsku, musím ctít jejich zákony, na druhou stranu, co je moc, je moc. Ten systém odebírání dětí je strašný a jde v něm o peníze, které jejich “pseudosociálka” za odebrání dětí inkasuje. Buďme bdělí a nikdy to nedopusťme v naší zemi.

Aneta: Nehorázné! Ale zase, když se česká matka rozhodne žít v Norsku, musí počítat s tamním způsobem života a zákony. To, že jsou přehnané a nedomyšlené, to neznamená, že je nebude respektovat. Třeba já bych si nikdy pro svůj život nevybrala podobnou zemi.    

Jaký máte názor na kauzu Michalákových vy? Prozraďte nám to už dnes mezi 16. a 17. hodinou v Dámském klubu na Frekvenci 1. 

Životní styl - další články

Doporučujeme