Dámský klub se ptá: Brát si na Vánoce půjčku?

11. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Dochází vám na vánoční dárky inspirace, ale také peníze? Pokud nevíte co koupit, místo překvapení se raději dotyčného zeptejte, co by si k Vánocům přál. S penězi máte hned dvě možnosti. Buď nakoupit jen symbolické dárky nebo si půjčit. Téma dnešního Dámského klubu.

Pěkně drahá radost

Jestliže máte ve zvyku dávat nákladné dárky, možná se jen těžko smiřujete s tím, že na ně nemáte. Pokud si chcete půjčit, dobře si spočítejte kolik přeplatíte, ale také si prověřte poskytovatele půjčky. „Ti nejhorší, lichváři, půjčují mnohdy bez smlouvy, případně se smlouvou, která obsahuje podmínky na hraně či za hranou zákona.“, varuje mluvčí projektu Navigátor bezpečného úvěru, Zdeněk Soudný. Ještě předtím, než něco podepíšete, zvažte, zda je pro vás půjčka skutečně tak potřebná.

Symbolické dárky

Když se zamyslíme nad historickým významem Vánoc, zjistíme, že vlastně vůbec nejsou o dárcích. Dnešní komerční doba nabádá k nakupování drahých a méně drahých dárků. Někteří i přesto předvánoční nákupní horečce odolají. Hlavní je prožít Vánoce v klidu, setkat se s nejbližšími a užít si sváteční čas. A navíc: dobře zvolený symbolický dárek může potěšit víc než drahá zbytečnost.

Půjčují si moderátorky Dámského klubu?

Markéta: „Já jsem proti půjčkám, celoživotně se snažím, jak to jen jde, pořizovat si věci, až když na ně mám. A na Vánoce bych si prostě nepůjčila. O dárcích to není, větve člověk může posbírat v lese a mít je místo stromečku a od čeho by byli skvělí sousedé, kdyby ke štědrovečernímu stolu nepozvali :-)?“

Aneta: Na dárky bych si nepůjčovala, ale na vytvoření té rodinné a příjemné vánoční atmosféry, tedy na jídlo, na stromeček, na ozdobičky, prostě  na ty důležité věci, na ty bych si klidně půjčila.“

Jsme zvědaví i na vaše názory a zkušenosti s půjčkami. Věnovat se jim budeme už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme