Dámský klub se ptá: Co dělat, když vás šikanuje šéf?

19. října 2015·Životní styl·Redakce

Šikana dětí ve škole je poměrně běžným problémem. Dost běžná, ale o něco méně probíraná je pak šikana na pracovišti. Té se budeme věnovat v dnešním Dámském klubu.

Mobbing a Bossing

To jsou výrazy pro dva nejčastější druhy šikany, se kterou se lidé na pracovišti setkávají. Mobbing je druh šikany, kdy skupina útočí na jednotlivce. Nejdřív to začíná „nevinnými“ pomluvami, které pak vygradují v časté útoky, které na šikanovaného ukazují jako na černou ovci celého týmu. Bossing pak označuje šikanu, které se dopouští vedoucí pracovník vůči podřízenému.

Šéf-tyran

Nejdřív si říkáte, že jste nad věcí, že to přeci ustojíte, když jde „jen“ o práci. Pak se vám ale celá situace začne zarývat pod kůži, začnete tím trpět a spustíte kolotoč, který může zastavit jen otevřená promluva. Pokud ani ta nezabere. Pak je lepší vzít nohy na ramena a jít jinam, kde si vás budou vážit a kde se nebudete cítit ponižovaní.

Tzv. bossing se totiž časem vyvíjí a stupňuje, takže z původních lehkých projevů (přehnané kontrolování docházky, arogantní chování, nedocenění práce a neoprávněná kritika) se můžete stát terčem daleko tvrdších zbraní šikany (zadávání nesplnitelných úkolů, bezdůvodné vyhrožování výpovědí, naschvály, přemíra přesčasů,…). Uvědomte si svou hodnotu a pokud se s něčím podobným setkáte, utečte dřív než skončíte na psychiatrii.

A jak se staví k šikaně ze strany šéfa moderátorky Dámského klubu?

Aneta: Nejlepší je bojovat. A třeba i mazaně. Ovšem v rámci slušnosti a když nic nepomůže, ani vlídné slovo či oficiální stížnost, tak prostě odejít. Žijeme jen jednou a ty nervy za to nestojí. Ale upřímně, zažila jsem to teď ve 33 letech, v jednom časopise a bylo to strašný, až jsem si s tím opravdu nevěděla rady, protože nejsem žádný nevychovaný neslušňák. Na základce na mě sice byla zasedlá dějepisářka, ale s tím, co předváděla paní editorka v mé poslední práci, s tím jsem se ještě v životě nesetkala. To byl hnus, velebnosti.

Markéta: Tak na boje já nemám nervy. Sonduji situaci, pokud existuje šance, že bude šéf vyměněn, snažím se vydržet. Pokud ne, odcházím. Protože vydržet šikanu od šéfa je něco tak náročného, že mi to za to nestojí. Děkuji všem silám, že to nemusím řešit a od poslední zkušenosti uplynulo už 15 let.

Jsme zvědaví na vaše názory a zkušenosti. Věnovat se jim budeme už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme