Dámský klub se ptá: Kupujete zvířata jako dárky?

10. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Čtyřnohý chlupatý dáreček pod stromečkem může mít za následek spoustu radosti, ale také fůru starostí. Dřív než někomu živý dárek dáte nebo si ho budete přát, důkladně popřemýšlejte o tom, co to bude obnášet. Frekvence 1 zná klady i zápory živých dárků.

Vítaný člen rodiny

Jestliže si některý ze členů vaší rodiny přeje zvíře, a zbytek rodiny s tím souhlasí, pak do toho jděte. Jen si předem zjistěte, co péče o to či ono zvířátko obnáší. Pokud je vaše dítě jedináček, jakýkoli domácí mazlíček pro něj bude skvělým parťákem.

Pro dospělé může být dobrou volbou pes, který vás donutí k tomu, abyste se hýbali. Místo posilovny si můžete chodit s pejskem zaběhat. V neposlední řadě je zvíře členem rodiny, který vám bude bude přinášet radost, a když o něj budete dobře pečovat, svou vděčnost vám dá najevo.

Starosti navíc

Když někomu kupujete zvířátko, musíte počítat s tím, že ho to bude stát spoustu času, peněz a někdy i nervů. Zdánlivě nenáročné rybičky potřebují údržbu akvária, papoušci mohou mít hlučný projev, morčatům se musí pravidelně měnit piliny, a u pejsků a koček musí jejich majitel, kromě běžné péče, počítat i s tím, že nemůže jen tak vyrazit na dovolenou. Cestovat se zvířátkem je často dost komplikované, stejně jako najít si pro něj hlídání.

Jak jsou na tom s živými dárky moderátorky Dámského klubu? 

Markéta: Já jsem nikdy nesměla mít ani rybičku. Tedy jsem své dceři naopak dovolila všechno. Začalo to nevyžádaným darem od kamaráda, který jí daroval králíka. Pak přibyly ryby, pes a dvě koťata. Myslím, že jsem to přehnala 🙂 Ale moje dcera k těm zvířatům dostala i pravidla – tedy, že se o ně stará výhradně ona. A funguje to.

Aneta: Dávat bez rozmyšlení zvířátka jako dárek je sice roztomilé, ale dosti nezodpovědné. Taky jsem kdysi jen prošla kolem zverimexu a najednou jsem měla doma mini králíčka… Bez klece, bez výbavy, bez žádného zázemí. Naštěstí to dobře dopadlo a zvířátka ve zdraví přežila. Ale ne vždy to tak je. Většinou končí v nejlepším případě v útulku a v nejhorším v nebi. A to těm nevinným dušičkám přeci nechceme dělat dobrovolně. Takže přemýšlejte, než koupíte slona.

Na vaše názory se těšíme už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme