Dámský klub se ptá: Šílíte z povánočních slev nebo nakupujete během roku?

6. ledna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Po Vánocích se to v obchodech slevami jen hemží! Některé prodejny slibují slevy až 80%. Necháte se takovou nabídkou zlákat k nákupu nebo vás slevy nechávají klidnými? Dnešní téma Dámského klubu.

Slevové šílenství

Obchody jsou teď plné zboží, které je výrazně zlevněné. Pro třetinu nakupujících jsou atraktivní minimálně třicetiprocentní slevy! Nejvíce se lidé vrhají za slevami elektroniky a oblečení. Pokud jste dostali pod stromeček peníze, je dost možné, že místo jednoho svetru před Vánocemi si za ně teď koupíte dva a ještě vám zbude na svačinku v nákupním centru.

Jde to i beze slev

Patříte mezi ty, se kterými nějaké povánoční výprodeje ani nehnou? Nakupujete jen tehdy, když něco opravdu potřebujete? Ač nevyužíváte slevy, leckdy hodně ušetříte. Ten, kdo vyrazí za slevami do nákupního centra totiž často nakupuje i to, co nepotřebuje. Kvůli tomu nechá v obchoďáku víc peněz než ten, kdo slevy neřeší.

Marketingové tahy

Chcete-li při nákupech skutečně ušetřit, měli byste mít přehled o běžné ceně zboží. Výrazná sleva ještě neznamená, že stejné zboží nekoupíte levněji za běžnou cenu. Marketingové triky mohou zákazníky leckdy i oklamat. Není pak divu, že Česká obchodní inspekce každoročně během výprodejů odhalí řadu chyb, kterých se obchodníci při slevách dopouštějí a kterými mohou zákazníky klamat.

Nakupují moderátorky Dámského klubu v povánočních slevách?

Markéta: „Mě nechávají slevy zcela klidnou. Když na povánoční výprodeje výjimečně vyrazím, tak se mi stejně líbí kousek z nové kolekce za plnou cenu. Tak slevy raději neřeším, je to pro mě drahé. Když už jdu nakupovat a něco se mi líbí, tak si to prostě koupím, ať je duben, červenec a nebo leden.“

Aneta: „Obří slevy po Vánocích ve mně vyvolávají smíšené pocity: Zaprvé jsem nadšená, že si můžu pořídit něco praktického i pěkného za skvělé ceny, ale zadruhé jsem dost naštvaná, jak prodejci zneužívají předvánoční období, a pak za pár dní to samé zboží drze prodávají se 70% slevou. Až se mi je nechce podporovat. No a jaká je má životní realita? Většinou veškeré slevy propásnu, páč nic nestíhám. A pak nakupuji podle nutnosti, potřeby a nálady v průběhu celého roku.“ 

Na vaše názory čekáme už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1. 

Životní styl - další články

Doporučujeme