Dámský klub se ptá: Vést děti ke sportu nebo zvolit jiný koníček?

14. ledna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Dnešní mládež vyrůstá v době počítačů a počítačových her. Často je pro rodiče obtížné odtrhnout děti od monitorů a tak není divu, že jim chybí pohyb a tloustnou. Pomoci může sport nebo jiná pravidelná pohybová aktivita. Dnešní téma Dámského klubu na Frekvenci 1.

Pohybem ke zdraví

Moderní doba nahrává obezitě a dalším civilizačním chorobám. Častým viníkem je nedostatek pohybu. Proto je chvályhodné, když své dítko vedete alespoň k jednomu druhu sportu. Vybírejte sport společně, aby vaše ratolest dělala to, co ji alespoň částečně baví. Pokud se vaše mládě zdráhá a nechce se sportu věnovat, rozhlédněte se mezi jeho kamarády. Pokud bude chodit na sportovní kroužek s kámošem, hned se mu bude sportovat lépe.

Boj s odporem k pohybu

Je vaše dítě stále jen doma u počítače? Kromě tělocviku nemá žádný pohyb? Pak je něco špatně. Pohyb je potřebný pro každou věkovou kategorii; pro ty nejmenší to platí dvojnásob. Část rodičů si na dětech vybíjí své nenaplněné ambice. To může v dítěti vypěstovat naprostý odpor ke sportu. Abyste tomu předešli, nechte rozhodnutí na dítku, ale podpořte ho. Pokud vám odmítá chodit na jakýkoli sportovní kroužek, pak alespoň zaveďte dlouhé procházky. Půlhodina až hodina chůze denně je pro školáka akorát.

Jsou moderátorky Dámského klubu nakloněny tomu, aby děti sportovaly? 

Markéta: Já dceru vedu ke sportu, ale je fakt, že celá léta jsem ji nutit nemusela. Až teď, s příchodem puberty, ji samozřejmě disciplína začíná poněkud víc odpuzovat. Jenže v tomhle věku už stejně nic nezmůžu. U malých dětí bych klidně u začátku sportování lehce přitlačila a zapomněla na demokracii. Až když by to dítě fakt delší dobu nebavilo, tak bych povolila a našla jiný koníček.

Aneta: Naši mě podporovali ve sportování, ale jen v tom, co jsem sama chtěla dělat, jako tanec, plavání, tenis atd. Nikdy mě ale nenutili násilím či výhružkami. Takže když mě přestala nějaká aktivita bavit, začala jsem jiný a tak jsem vyzkoušela snad všechny sporty na světě až na fotbal a rugby. Jsou ale děti, které prostě sport nebaví, děsí a nemají na to buňky, tak proč je trápit.

A jaký názor máte vy? Svěřte se nám už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme