Dámský klub se ptá: Zakázat kouření v restauracích?

3. června 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Od začátku příštího roku by měl v Česku platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách! Dnes to schválila vláda. A tak se vás v Dámském klubu rádia Frekvence 1 ptáme: Souhlasíte s tím?

Čistý vzduch na devše

Jdete do restaurace, skvěle si pochutnáte, ale ačkoli jste nekuřáci, domů přijdete načichlí kouřem. To se v Čechách stává dost běžně. Zabránit by tomu mohl zákon, který by kouření v restauracích zakazoval a který dnes schválila vláda. To, že si kuřáci nezapálí v kině, v dopravních prostředcích nebo v knihovně, je už běžná praxe. Pokud by se nekouřilo v restauracích, prostředí by bylo pro nekuřáky přívětivější a kuřáci vždycky můžou na cigárko vyběhnout ven. Takovou změnu jistě uvítají i rodiny s dětmi.

Cigareta k pivku

Kuřáci mají své zažité návyky a když jdou do hospůdky na pivo, cigareta k němu neodmyslitelně patří. Je pochopitelné, že zvlášť v zimních měsících jsou raději, když si svou neřest mohou vychutnat přímo při konzumaci zlatavého moku. Vybíhat ven do zimy je daleko méně komfortní. Pokud zákaz kouření začne platit, nabízí se jedinečná možnost: přestat kouřit!

Moderátorky Dámského klubu jsou pro úplný zákaz kouření v restauracích?

Markéta: „Myslím, že pokud stát dovolí prodej cigaret, a dost si užívá financí z jejich prodeje, tak nemůže zakázat jejich užívání. To příště, když si koupím auto, tak s ním nebudu moci jezdit, když je třeba zataženo? Oddělené prostory a klimatizaci považuji za dostatečné řešení. Samozřejmě, pokud budu majitel restaurace a rozhodnu se, že bude nekuřácká, tak je to moje věc.”

Aneta: „Zákaz kouření, zákaz alkoholu, zákaz sladkostí, zákaz kávy, zákaz parkování, prostě za chvíli nám zakážou i dýchat. Ano, chápu, že nekuřáci nemají rádi zahulené prostory, to koneckonců vadí i mně, ale od toho se zavedlo rozdělení na kuřáky a nekuřáky nebo ať udělají lepší větrání. Takže prodávat cigarety, brát za ně daně a pak mi nedovolit je nikde kouřit mi přijde omezování osobní a lidské svobody. To radši ať přestanou cigarety prodávat úplně a bude klid.” 

Jsme zvědaví na vaše názory. Věnovat se jim budeme dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme