Delniq: Firmy využívají neznalost klienta. Lidé do toho dávají peníze a pak vidíte, jak jsou okrádáni

11. června 2023·Životní styl·Barbora Turková

Lukáš Janout

Stavba domu rozhodně není sen, ale noční můra. Na tom se určitě shodne velká většina z nás. Proč tomu tak je a jak se obrnit proti podvodníkům, kterých i ve stavebnictví je dost? Hostem podcadtu Trefa do Černé(ho) u Lucie Černé byl architekt Lukáš Janout, který stojí za účtem Delniq.

Přesuny materiálů. To je kouzelná formulka, která dokáže fakturu za stavební práci pěkně nafouknout. Představte si situaci, že vám řemeslníci položí dlažbu do předsíně, ale dvě řady před dveřmi dojde materiál. Doobjednat? Proč ne, ale už je to jiná šarže a jiný odstín. Architekt Lukáš Janout přiznává, že šílených věcí zažil opravdu hodně. „Největší bizáry přišly až s účtem Delniqua, co mi lidé posílají. Říkám si, že další fotka už to nemůže překonat. Fotka, která mě vždycky napadne je dům, který má selskou šítovou stěnu a k tomu je dolepený kvádr z pultovou střechou. A to je peklo, nevěřil jsem, že to není fotomontáž. Pak se ale ukázalo, že to lidé poznávají,” směje se architekt, který si šílená místa sám dříve vyhledával. „Stačí přijet na menší vesnici a každý kutil tam něco vytvořil. Měl jsem teorii, že to bude jen to, co vyfotím a ne to, co mi lidé pošlou, ale to tam bylo 100 lidí. Teď jich je tam 138 tisíc a už nemám prostor a ani nechci jezdit a něco hledat. Jsou tam příspěvky od hlavně od lidí,” vysvětluje Janout s tím, že fotky mohou lidi buď rozesmát nebo rozplakat.

Janout si myslí, že Češi jsou jako kutilové poměrně šikovný národ. „Dovedeme vymyslet spoustu věcí a neznáme problém. Občas si říkám, že by moje profese architekta byla daleko jednodušší, když bych dovedl kousnout řešení, která na profilu objevuji. To bych měl všechno hotový za minutu a ne za týden.” Hodně lidí jde do rekonstrukce či stavby bytu či domu s nadšenou naivitou. „Jdou do toho s tím, že se na to těší, budou tam jezdit každý den a budou sledovat, jak to roste a uvidí ten cíl. Pak většina lidí je z toho v průběhu zklamaná nebo otrávená. Je to úplně jiné, než jak vám to podávají rádoby odborné pořady v televizích. Lidí mají pocit, že to je jednoduché, ale realita je jiná,” říká architekt.

Stavební dozor a dobrý projekt je základ

Některé firmy stále některé firmy využívají neznalost klienta, což Janout potvrzuje. „Bohužel. Byl to i důvod, proč mě profese architekta s tím, co jsem viděl, co mě vnitřně tížila. Lidi do toho dávají peníze a pak vidíte, jak k nimi ty firmy přistupují a jak je okrádají. Třeba firmy, co dělají zemní práce mi říkají, že nejdůležitější je na začátku toho klienta ´vyčestat´ a pak nebude mít peníze na zařízení, což už je nezajímá,” upozorňuje architekt. Sám ale dodává, že je spoustu investorů, kteří tomu jdou naproti a se kterými by dělat nechtěl. Vyhrožují vám právníky, že ty řemeslníci řeknou, že jim to za to nestojí.”

Jeden z klíčů, aby člověk minimalizoval riziko, je stavební dozor. „Není jediný, nezachrání vás úplně. Základem je mít i dobrej projekt, protože ne všechno dokáže stavební dozor na stavbě vyřešit. Všechna čest lidem, co si myslí, že když kamarádi, děda i táta postavili dům.” Důležitá je podle architekta i péče co se týče výběru firmy. „Spousta lidí si na problémy zadělá sama svou neznalostí a nechtějí se jim hledat reference. Je to i tou dobou, lidi jsou šťastní, že najdou řemeslníka, dají mu zálohu, věří mu, že má zkušenosti, nic s ním nepodepíšou a on tam pak začne něco dělat podle jedné fotky z Pinterestu,” upozorňuje Janout. Podcast Trefa do Černé(ho) můžete slyšet na platformě Youradio Talk

 

Životní styl - další články

Doporučujeme