Domácím kočkám se zmenšuje mozek, může za to domestikace. Lidé jsou na tom podobně

6. února 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Kočky, které žily v minulosti v divočině, měly podle vědců větší mozek. Po domestikaci se jim ale začal zmenšovat. Výzkum podpořil podobná zjištění u psů, králíků nebo lidí. Informace přinesl Deník.

Tým výzkumníků z Vídeňské univerzity a Národního skotského muzea porovnával lebeční kapacity různých druhů koček. Zjistil, že domestikované kočky mají menší mozky než evropské a africké divoké kočky. Kříženci mají lebeční kapacity nacházející se mezi velikostmi rodičů. Studie z minulosti prokázaly podobné redukce mozku třeba i u psa či králíka.

Tým tvrdí, že takové snížení kapacit je pravděpodobné, protože zvířata čelila hrozbám mnohem méně než v divoké přírodě. Buňky, které tyto hrozby zpracovávají, tak už nejsou nutné. Mozky se za posledních 28 tisíc let zmenšily i u lidí. Třeba ve srovnání s neandrtálci o pět procent.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Srovnávání mozků je ale poměrně složité. Problémem jsou staré údaje, které jsou založeny na dnes už nedostupné literatuře. Vědci se proto museli vrátit na začátek, aby získali, co nejpřesnější údaje. Pokusili se replikovat studie o objemech lebek koček z 60. a 70. let minulého století. Tým provedl měření lebeční kapacity současným domácím kočkám, aby zjistil jejich průměrnou velikost.

To udělal i s africkými divokými kočkami a výsledky pak porovnali. Následně se snažili zjistit, zda je příčinou domestikace, či je to něco jiného. Studie ukázala, že mozkové buňky zapojené do reakce na hrozbu, jsou u domácích zvířat méně rozšířené než u jejich divokých příbuzných. Výsledky sice nezjistily nic překvapivého, ale potvrdily dřívější teorie. Autoři studie nicméně budou ve výzkumech pokračovat. Zajímá je, jak se domestikace vyvíjela za posledních deset tisíc let.

Životní styl - další články

Doporučujeme