Empatie je supersíla, kterou má každý z nás, říká šéf projektu Fuck Cancer

15. června 2022·Životní styl·Dominika Číčelová

Petr Vančura. (Foto: se souhlasem Fuck Cancer)

Cílem Petra Vančury je poukázat na fakt, že rakovina se týká i mladých lidí. Proto se pustil do projektu Fuck Cancer. Jak mluvit s lidmi, kteří rakovinu mají? Jak se mladí s touto diagnózou vyrovnávají? Jak moc je důležitá empatie? A co je symbolem této kampaně?

Rakovina se netýká jen starší generace, ale i mladých lidí

Petr Vančura má za sebou světovou kampaň, která upozorňuje právě na téma rakoviny u mladých lidí. “Dodneška se nikdo moc intenzivně nevěnoval této problematice. Je to možná z toho důvodu, že se jedná o zanedbatelná čísla pokud jde o mladé onkologické pacienty. Pro nás ovšem není důležité číslo, ale že tu tento problém je. Druhá část kampaně je směřovaná na empatii mladých lidí,” říká šéf projektu Fuck Cancer a dodává, že největším problémem mladých lidí je v tomto ohledu neschopnost připustit si, že i oni mohou onemocnět. “Žijeme v domnění, že rakovina je něco, co se týká starší populace. Hodně se zapomíná na to, že teenageři místo aby běhali venku, musejí někteří z nich řešit právě tohle onemocnění.” 

Blesk z čistého nebe

Vančura podle zkušeností říká, že pro mladé lidi bývá informace, že mají rakovinu, jako blesk z čistého nebe. “Najednou jim to vstoupí do života a oni tomu musí čelit. Řeší takové věci v úplně jiném prostředí, než starší, dospělí lidé. Kampaň je proto rozdělena na dvě části. Na osvětu a na část nazvanou empatie vs. apatie. Osvěta upozorňuje na existenci mladých lidí, kteří se mohou setkat s onkologickým onemocněním a mluví i o tom, jaké problémy to přináší v rámci společnosti. Empatie vs. apatie mluví o tom, že empatie je supersíla, kterou má každý z nás,” hlásá host Press klubu Frekvence 1.

Levandulový cylindr

Petr Vančura se v minulosti také věnoval slavné kampani Movember, jehož symbolem je knírek, který si někteří muži nechávají celosvětově během listopadu růst. Symbolem kampaně Fuck Cancer je levandulový cylindr. “Levandulová barva je barva rakoviny obecně. Jednotlivé druhy jako rakovina prsu, rakovina prostaty… mají už své specifické barvy. Fuck Cancer má být kampaň, která zaštiťuje všechny ostatní, které se věnují problémům s onkologickým onemocněním,” říká Petr Vančura.

Životní styl - další články

Doporučujeme