Filip Vaněk: Když se obléknete jako Audrey Hepburn nebo James Dean, stále to bude fungovat. To je nadčasová móda

7. června 2023·Životní styl·Dominika Číčelová

Filip Vaněk (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl přední český stylista Filip Vaněk. V rozhovoru vysvětlil, proč Češi nemají vkus, proč jim móda nepřijde důležitá a proč důležitá je. Odpověděl na věčnou otázku ohledně ponožek a sandálů. Vysvětli rozdíl mezi trendy a stylem, nastínil, co je nadčasová móda a vyjmenoval české stylisty, od kterých by se nechal obléct.

Jelikož v pondělí, kdy Filip Vaněk dorazil za námi do Press klubu Frekvence 1, pršelo, byla hned první otázka jasná. Co si má člověk obléct do deště? “Já jsem zvolil šusťák. Sice jsem dnes ráno vyrazil v mokasínech a koženém saku, ale to do deště není ideální. Musel jsem jet domů a převléct se do černé, která nikdy nevyjde z módy. Za 25 let, co se téhle práci věnuji, jsem neviděl módní přehlídku, kde by chyběla černá. Ta zůstává. Ostatní barvy, jako bílá nebo béžová odcházejí a zase se vrací. Princip střídání módy je jen o penězích. Je potřeba aby se točily a aby módní domy vydělávaly,” říká přední český stylista.

Ponožky v letních botách

Ponožky v sandálech jsou stále dokola omílaným předmětem konverzace o módě. Jinak tomu nebylo ani v pondělí na Frekvenci 1. I v zahraničních přehlídkách se občas objeví ponožky v sandálech nebo v pantoflích. Podle našeho hosta záleží, o jaké ponožky a o jaké sandály jde“Když jsou to správné ponožky ve správných sandálech od správných luxusních firem, je to v pořádku. Pokud si někdo oblékne ponožky do outdoorových sandálů z levných obchodů, v pořádku to rozhodně není. Můžeme si o tom myslet, co chceme, ale je to tak,” konstatuje Filip Vaněk.

Jak vypadáme, určuje náš život

Módu však není radno podceňovat. Jak říká náš host, obal, který má člověk na sobě, je velmi důležitý, i když Češi mají obecně tendenci tvrdit, že na tom nezáleží. “Psychologické a vědecké studie dokazují, že to, jak vypadáte, určuje, jaký budete mít život, ať už pracovní, soukromý… Na lidi působíte jen prvních pár vteřin, kdy si všimnou jen toho, jak vypadáte. Ne jací jste, co umíte. Právě proto jsou na tom některé národy lépe, mají vliv módy a vzhledu více zakořeněný. My jsme zkrátka národ Švejků. I když je pravda, že jsme na tom o trochu líp než před deseti lety,” říká Vaněk a dodává, že nám chybí odvaha. “Nejsme na to zvyklí. Generace před námi nám to nepředaly. Například týden módy se u nás neprožívá tolik jako třeba v Itálii nebo ve Francii. Jsme malí, nemáme jako národ tolik peněz, nevyděláváme moc, tudíž je móda zbytná. Češi za ní nechtějí tolik utrácet. Velice to souvisí s geografií. Londýn i Berlín jsou multikulturní města.Praha není, nebyla a nikdy multikulturní nebude. Ženy ve východní Evropě, ať už Slovenky, Ukrajinky, Rusky, o sebe dbají víc, ale jejich vkus je zase jiný, nedá se říct, že správný,” vysvětluje stylista Filip Vaněk.

Styl nijak nesouvisí s trendy

Dnes je velice moderní mít pár kvalitních stylových kousků, které mezi sebou můžete různě kombinovat. Je to mnohem lepší než mít spoustu věcí z fast fashion obchodů, se kterými bych nejraději neměl vůbec co dočinění,” pokračuje Vaněk. Styl nemá nic společného s trendy. Během roku máme šest kolekcí. Móda je ten nejvýdělečnější byznys na světě. Je třeba vyvolat v lidech pocit, že tohle už není trendy, musíte si koupit nové a nové věci. To je jediný důvod, proč se móda vyrábí. Vedle trendy kousků jsou právě ikonické, stylové kousky. Kdybyste se oblékli jako Audrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho, bude to i dnes v pořádku. Nebo James Dean, i dnes se někteří muži a chlapci oblékají přesně jako on a je to v pořádku. To jsou nadčasové kousky. Když se budete takhle oblékat, sestavíte si šatník, který vám bude fungovat léta a budete vždy dobře vypadat. Takhle se oblékají Italové nebo Francouzsky,” tvrdí módní profesionál.

Kdo může být stylista?

V České republice prý chce být stylistou každý druhý, ale není stylista jako stylista. Podle názoru pana Vaňka se v Česku o hodně lidech píše, že jsou to stylisté a mnoho lidí se tak prezentuje na sociálních sítích. Je však těžké vidět práci, která za nimi stojí. Já bych řekl jen o pěti lidech, které znám, že jsou to právoplatní stylisté. Jsme kolegové a fungujeme spolu. Ti ostatní si to jen zbožně přejí, prezentují se v bulvárních médiích a dělají módu na nižší úrovni,” říká Vaněk.

Jak se tedy pozná dobrý stylista? “Hlavně by se měl člověk podívat, jak sám stylista vypadá. Taky platí, že dobrý stylista pracuje pro televizi, dělá velké televizní show, pracuje pro prémiové módní časopisy. Já mám na mysli Honzu Králíčka, Janu Kapounovou, Lenku Kermes, Milenu Žuravljovu. Od těchto stylistů bych se nechal obléct,” říká host Frekvence 1 Filip Vaněk.

Celý rozhovor si poslechněte zde

Životní styl - další články

Doporučujeme