Filip Vrubel: SÚKL se při namátkových kontrolách lékáren musí více zaměřit na naskladnění a evidenci zboží

27. ledna 2023·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Filip Vrubel. (Zdroj: Frekvence 1)

Českem otřásla zpráva ohledně ztráty léků za více než 66 milionů korun v lékárnách. Údajně to může být až dvojnásobek. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) se rozhodl udělit pokuty a navrhuje zpřísnění zákona. Jak toto vnímá Ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Na jedné straně lékárny, kde se ztrácely léky a na druhé farmaceutické firmy, které je jim dodávají. Kde se tedy stala chyba? “Jde o nelegální činnost,” říká Vrubel. “Jedná se o to, že léky výrobci a distributoři dodali do některých lékáren. Ty je ale nenaskladnily, nezaevidovaly a s největší pravděpodobností došlo k nelegálnímu vývozu léků do zahraničí,” objasnil situaci Vrubel a dodává, že důvodem byl zejména zisk.

V Česku jsou ceny léků na recept zastropovány státem. To znamená, že lék nemůžete prodat za jakoukoliv cenu jako výrobce, ale musíte splnit jen tu stanovenou státem. Historicky jsou ceny v Česku relativně nízké. Pokud se podíváme na země západní, ale i severní Evropy, tak ceny někdy i úplně stejných léků, jsou vyšší. To znamená, že někdy se stane, že výrobce na český trh dodá lék, splní své povinnosti a dodá je za státem regulovanou cenu. Pak ale nějaký překupník může zjistit, že když ten samý lék vyveze do Německa, Polska Dánska, Francie, tak, že by dostal za ten lék mnohem vyšší cenu. Někdy rozdíl na krabičce může být 50, 100 i 1000 korun. No a když to děláte ve velkém, tak v tom jsou samozřejmě velké miliony. Takže bohužel tato skutečnost, kterou SÚKL odhalil, je smutným potvrzením toho, že léky v Česku jsou velmi levné oproti jiným státům a je potřeba je chránit pro český trh,” dodal. Toto ale podle Vrubela nemá vliv na nedostupnost antibiotik či dětských léků na horečku. “Léky, které se vyvážely, byly z jiného druhu. Byly to spíše léky na chronická onemocnění, které v nedostatku v ČR nejsou, ale jde vidět ten prvek, že jsou u nás dlouhodobě podhodnoceny.”

Pokud se tomuto budeme chtít v budoucnu vyhnout, tak je podle ředitele důležité, aby SÚKL při namátkových kontrolách lékáren se zaměřil na naskladnění a evidenci zboží. “Je to velmi těžké odhalit. Takže ze strany SÚKL to musela být namáhavá detektivní práce a je skvělé, že tuto povinnost plní a zveřejňuje tyto situace,” řekl s tím, že by pomohlo i lepší nastavení legislativy, protože samotná pokuta společnostem, které za tím stojí, moc nepotrápí, jelikož za nelegálně vyvezené léky vydělaly miliony.

Proč jsou nedostupná antibiotika či léky na srážení teploty u dětí?

Podle Vrubela jsou dodavatelské řetězce narušeny už od začátku pandemie. Což je podle ředitele jeden ze základních faktorů. “Lék se nevyrábí na jedné tovární lince, v jedné hale. Vyrábí se postupně v různých fázích, továrnách a dokonce v různých státech světa. Takže dodavatelské řetězce jsou na sebe navzájem závislé. Těch dodavatelů a subdodavatelů jsou tam desítky,” sdělil s tím, že některé části světa mají ještě restrikce spojené s covidem. Zejména Čína, na které je evropský trh bohužel závislý. “Když se tam stane nějaká nehoda, uzavírka výroby, tak to má samozřejmě dopad i na pacienty v Evropě,” říká s tím, že v Asii je výrobní cena pro všechny výhodnější. Avizované zásoby druhé dodávky antibiotik podle slov ředitele dorazily již do Česka a do lékáren by měly podle Vrubla být dodány během několika málo dnů.

Životní styl - další články

Doporučujeme