FOTO: IKEM hlásí rekordní počet dárců kostní dřeně!

11. ledna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Za rok 2014 vstoupilo 1734 nových potenciálních dárců do registru dárců kostní dřeně v pražském IKEMu! Je to za posledních 11 let nejvyšší počet. Přečtěte si koho přesně registr potřebuje a jaké jsou podmínky přijetí,

Aktuální čísla jsou sice rekordem, ale stačit nebudou. Z odhadů odborníků vyplývá, že během dalších pět let přijde registr skoro o 6 tisíc případných dárců. Věková hranice, kdy musí odborníci dárce vyřadit je 60 let.

Koho registr potřebuje

„My se už delší čas snažíme hodně oslovovat cílovou skupinu mladé lidi, vstoupila k nám řada studentů,“ říká Gabriela Hošková, koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM. 

Registr kostní dřeně podporují i sportovci, v loňském roce to byla například i golfistka Klára Spilková. Ambasadorem loňského roku byla olympionička Eva Samková, která se kvůli kariéře nemohla zařadit. Nejsou to ale jen sportovci, je to také celá řada herců a hudebníků. Mezi nimi i kapela Support Lesbiens.

Podmínky pro přijetí                                                                                  

“Mladí zdraví spolehliví lidé, podmínky jsou věk 18 až 35 let, váha 50 kg, žádné onemocnění bez trvalého užívání léků, dárce musí mít platné zdravotní pojištění v Česku,” říká Gabriela Hošková, koordinátrona Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM.  

Loni například registr podpořila golfistka Klára Spilková.

Životní styl - další články

Doporučujeme