FREKVENCE 1 RADÍ: 4 typy přátel, kterých byste se měli raději zbavit

18. ledna 2016·Životní styl·Redakce

Přátelství nám obohacuje život a dělá nás šťastnějšími, s přáteli často sdílíme nejlepší i nejhorší okamžiky. Těch opravdu nejlepších přátel však bývá jen málo, ty ostatní je čas od času dobré protřídit. Poradíme vám, jak.

Typy přátel, kterým byste se měli raději vyhnout:

 

1. PŘÍTEL “JEN KDYŽ MI TO VYHOVUJE”

Máme je všichni a možná si to ani neuvědomujeme, protože tento takzvaný přítel je nesmírně talentovaný při maskování vlastních potřeb za něco, co je výhodné pro vás pro oba. Ale nenechte se ošálit, v každé situaci myslí jen na jednu osobu – a vy to nejste.

Tenhle kámoš předpokládá, že všechno ve vzájemném vztahu bude tak, jak vyhovuje jemu či jí – místa, termíny a časy všech schůzek se uzpůsobují podle jeho či jejích potřeb. Totéž platí pro vzájemnou komunikaci. A ve chvíli, kdy ho nebo ji budete opravdu potřebovat, budou mít právě plné ruce práce.

2. PŘÍTEL “ANI SI NEPAMATUJU, PROČ SE VLASTNĚ KAMARÁDÍME”

Určitě je taky znáte, ty lidi, co jste s nimi kamarádili jako děti nebo třeba na střední, ale celý současný vztah je založený už jen na tom, co bylo tehdy. Začnete si to uvědomovat, když bude každé další setkání a každý další rozhovor rozpačitější než ty předtím, a vám dojde, že jste každý už úplně někde jinde a nemáte nic společného.

3. PŘÍTEL PLNÝ VÝMLUV

Tohle je ten druh přítele, který celý týden na sociálních sítích vytrubuje, jak nesmírně natěšený je na vaše příští setkání, a možná vám dokonce začne posílat esemesky s textem: “Už jsme se strašně dlouho neviděli!” nebo odkazy na sentimentální citáty na téma “význam pravého přátelství”.

Ale těsně předtím, než se má posezení/schůzka/jakákoli jiná společná aktivita uskutečnit, se z ní omluví. V lepším případě telefonátem, v tom horším e-mailem nebo textovou zprávou obsahující pohodlnou výmluvu na hektický týden, nemocného psa nebo rodinnou záležitost, na kterou zapomněl jako na smrt. To se bude opakovat s železnou pravidelností – a jedinou spolehlivou věcí na vašem příteli bude to, jak je nespolehlivý.

4. PŘÍTEL ZNEUŽÍVAJÍCÍ

Přátelství je obousměrná ulice, ale tenhle druh přítele nerespektuje žádná pravidla dopravy. Snadno se dá identifikovat podle způsobu, jakým s vámi komunikuje – osobně nebo telefonicky. V zásadě mu jde o jediné – vyklopit na vás všechny vlastní problémy.

Žádná konverzace se nekoná, vždycky jde o monolog. O to, jak on či ona se má, co dělá, co si myslí, co cítí… A pokud už položí otázku: “A co ty?”, odpověď buď vůbec neposlouchá, protože si rovná v hlavě vlastní věty, které na vás vychrlí, jen co se nadechnete, anebo se v půlce vašeho líčení vymluví na neodkladnou povinnost a odejde či zavěsí.

10 vtipných důvodů, proč je pro život výhodné být ošklivý

VÝZKUM: Obklopte se přáteli, budete žít déle!

Životní styl - další články

Doporučujeme