Frekvence 1 radí: Chcete očistit vaše tělo? Zkuste Ajurvédu

15. ledna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

V období Vánoc, svátků nebo dovolených dostává zabrat náš trávicí systém! Rádi si pochutnáme na nejrůznějších chlebíčcích, brambůrkách a řízcích. Je tedy důležité, abychom dopřáli našemu tělu i očistu. Do Evropy postupně přichází z Indie ajurvédská detoxikace! Podrobnosti si o ní můžete přečíst uvnitř článku.

Ajurvéda je nejstarší metoda na světe, která spočívá ve změně stravy. Indové si ji předávají z generace na generace, a díky tomu jsou zdravější a štíhlejší. Nyní se tato samoléčba dostává i na náš kontinent.

Jak začít

Nejsnadnější začátek s očistným procesem Ajurvédy je pod dohledem zkušených lékařů a terapeutů z indické Keraly, kteří nyní působí v léčebném hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu.

Zásady ozdravné kůry pod dohledem ajurvédských lékařů dostanete pod kůži už za tři dny, lepší je ovšem vydržet týden.

Lékař se na vás podívá. Změří váš tep, zhodnotí vaše chování a bude se zajímat o stav bělma ve vaších očích. Podle těchto faktorů vás zařadí mezi tři typy osobností, které Ajurvéda rozeznává.

Typ osobností podle Ajurvédy

Váta – Jste štíhlí, jednáte rychle, máte nepravidelnou stravu, lehký přerušovaný spánek. Nechybí vám nadšení a často zapomínáte. Můžete být starostliví a často se přepínáte.

Pitta – Jste střední postavy, často pociťujete hlad a žízeň. Vaše kůže je načervenalá, vlasy máte světle hnědé nebo zrzavé. Máte averzi na slunce a na horko. Máte sklon k hněvu a jste často podráždění. Nechybí vám podnikavost a vysoké cíle.

Kapha – Máte silnou postavu, ale i fyzickou sílu. Vaše energie je stálá, na nic nespěcháte. Máte dobrou paměť. Rádi spíte a naplno si užíváte hluboký spánek. Jste tolerantní, srdeční, dokážete odpouštět.

Strava pro typ osobností

Po zařazení do jedné ze tří skupin vám odborník také doporučí přesnou stravu. Každému typu osobnosti dělají dobře, či naopak špatně určité potraviny.

Kichari

Čistící pokrm, který je podle Ajurvédy vhodný pro všechny typy osobnosti:
Do hrnce dáte vařit rýži a čočku zalité vodou. Přidáte nakrájené rajče. V druhém hrnci orestujete cibuli, přidáte špetku kari, koriandru a chilli, nakrájenou jakoukoliv sezónní zeleninu a zalijete horkou vodou. Dusíte cca 20 minut, pak osolíte. Rýže s čočkou je hotova jakmile se vyvaří voda. Posypete semínky (chia, lněným, konopným…) a čerstvým koriandrem.

Lassi

Speciální ajurvédský nápoj, který osvěží. Je výživově bohatý a podporuje očistu. S použitím správného koření a teploty je tento nápoj vhodný pro všechny typy osobností, které Ajurvéda určuje. 

Životní styl - další články

Doporučujeme