Frekvence 1 radí: Jak nasbírat a usušit bylinky na zimu!

19. září 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Používáte v kuchyni čerstvé bylinky? Web www.frekvence1.cz vám poradí, jak mít po ruce bylinkové čaje nebo své oblíbené koření i v zimě. Než zazimujete bylinné záhonky, udělejte poslední sklizeň. Je škoda nechat podzimní úrodu napospas mrazům. Navíc poslední sklizeň bývá opravdu bohatá, bylinky jsou silné a košaté.

Sběr

Sběr bylinek probíhá podobně jako sběr hub – do papírových tašek nebo košíků. Ještě roste rakytník posilující imunitní systém, vedle sběru na sirup zobejte do pusy. Chuť plodů je rozmanitá, od kyselé a nahořklé až po nasládlou s příjemnou nakyslostí. Vydejte se na sběr kopřivy,na jaře jsou mladé výhonky výborné k pročištění krve, teď na podzim jako zálivka na umyté vlasy, která posiluje vlas od kořene. Na zklidnění nervů je dobrá meduňka, drobné ranky hojí heřmánek, kašel léčí podběl nebo květ lípy, imunitu posiluje rakytník.  Jen některé léčivé bylinky se dají nasbírat teď před zimou.

Sušení

Bylinky určené k čajům usušte v sušičce, kdo ji nemá tak v troubě na nízkou teplotu, nikdy na přímém slunci (na podzim nepálí). Většinou platí, že sušíme jen listy, stonky jsou zbytečně tvrdé a při skladování zabírají hodně místa. Usušené bylinky na čaj promněte, a skladujte v uzavřené skleněné dóze na temném místě. Bylinky k dochucení jídla skladujte celé, zůstanou silně aromatické. Mezi prsty je promněte až těsně před použitím.

Mrazené na vaření

Bylinky – petržel, bazalku, pažitku, libeček  nebo tymián před zmrazením nasekejte najemno. Porce vložte do mikrotenového sáčku, utáhněte gumičkou nebo provázkem.  Někdo si “sáčkuje” jednotlivé porce,  odřízne jen požadovanou část a zbytek vloží na mrazák. Posloužit může i tvořítko na led – do jednotlivých částí napěchujte bylinky a zamrazte.

V oleji na saláty

Zajímavým a velmi starým způsobem skladování bylinek je nakládání do oleje. Použijte kvalitní olej jednodruhový za studena lisovaný – olivový, kukuřičný nebo slunečnicový. Postupujte podobně jako u mrazení – bylinky nakrájejte najemno a v poměru 1:1 vložte do tmavých lahviček na tmavém místě.

Bylinné směsi doporučujeme usušit nebo zamrazit.

Bylinky nasbírané a usušené s láskou mají daleko víc pozitivní energie a jejich účinek je silnější.

Životní styl - další články

Doporučujeme