Frekvence 1 radí: Jak opečovávat v zimě vaše auto!

7. listopadu 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Pro zimu a auta platí jednoduché pravidlo: čím je venku větší zima, tím hůř auta fungují! Frekvence 1 pro vás připravila několik rad, jak v zimě o své čtyřkolové miláčky pečovat.

Problém jsou kapaliny

Čím je venku větší zima, tím se benzín méně vypařuje a snižuje se možnost odstartovat spalovací proces. Nafta při klesajících teplotách tuhne, podobně jako olej.

„Při nižších teplotách tuhne jak převodový tak motorový olej. S tím je třeba počítat. K tomu, aby se motor dobře rozběhl, je třeba, aby se olej dostatečně nahřál,“ řekl Frekvenci 1 Igor Sirota z UAMK.

Kvalitní palivo je základ

Od prosince do konce února mají benzínky povinnost prodávat speciální zimní naftu. Ta vydrží teploty do -20 stupňů. Některé pumpy nabízejí i naftu obohacenou o aditiva. Taková nafta vydrží i teploty nižší. Klidně si ale aditiva dokupte sami.

I auto potřebuje teplo

Ne každý z nás má k dispozici podzemní garáž, kde je autu v zimě nejlépe. Většina z nás parkuje venku. Sledujte předpověď počasí, pokud má být opravdu mrazivo, postarejte se o baterii. Klidně jí na noc vyndejte a nechte v teple domova.

Opakovaný start autu škodí

Myslete na to, že proces startování by měl trvat maximálně 20 vteřit. Pokud nenastartujete napoprvé, zachovejte klid. Nechte dvě až tři minuty odpočinout baterii a zkuste to znovu. Pokud auto ani napodruhé nenastartuje, nechte ho odpočívat. „Opakované startování baterii ubližuje ještě víc,“ dodává Sirota.

Startovací kabely

Vysvobodit vás mohou startovací kabely, které se v zimě rozhodně vyplatí vozit v kufru. Pomůže vám pak nejen známý, ale kdokoli. Pokud už přes kabely nastartujte, pamatujte na to, že auto potřebuje dostatek času k tomu, aby baterku dobilo.. Motor by měl běžet alespoň hodinu. Pětikilometrová cesta do práce autu spíš ublíží.

Dlouhá klidná jízda – po té v zimě auto touží

Pro dokonalé zahřátí motoru doporučují odborníci delší klidnou jízdu. Šetříte nejen motor ale i palivo.

Životní styl - další články

Doporučujeme