Frekvence 1 radí: Jak poznat, že je pes nemocný!

15. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Ordinace veterinářů teď plní majitelé psů se svými zvířecími společníky! Toto střídavé počasí, kdy jeden den mrzne a druhý den se teploty pohybují okolo +10 stupňů, jim zkrátka nepřeje. Jak poznat, že je pes nemocný? A jak ho léčit? Dozvíte se uvnitř článku.

Chřipku ohlašuje zvracení

Prskání, kašel, rýma – jako u člověka – i to je důvod, proč se stavit u veterináře. Často jde o nachlazení.

Leoš Krkoška  z veterinární kliniky Praha Suchdol Frekvenci 1 řekl: “Toho si majitel velmi dobře všimne. Ten pejsek pokašlává, někdy je to vlhký někdy suchý kašel. Často se to zamění se zvracením.”

Pokud se hnisavá infekce dostane z nosní dutiny a očí i do oblastí nosohltanu, jedná se o tzv. zvířecí angínu.

Domácí léčba je nebezpečná

Brufen nebo podobné léky? Zapomeňte na ně! Psovi lidskými léky zdraví nezachráníte.

“Chtěl bych varovat například před Brufenem, obsahuje totiž látku Ibuprofen – a tahle látka je pro psy jedovatá. V případě virového nebo bakteriálního onemocnění mu vůbec nepomůže. Když je to virus – jako je například chřipka – , tak se s  ním musí organismus vyrovnat sám. Když je to bakterie a je to rozjetý zánět, tak musí zvěrolékař naordinovat antibiotika,” upozornil doktor Krkoška.

Psa vykoupejte před spaním

Jako prevence prosti nastydnutí slouží vykoupání psa večer před spaním. Koupáním se totiž ztratí ochranná vrstva kůže, která se během noci stihne obnovit. 

Jinak pokud jde o léky, existují injekce proti paraviróze, psince a dalším psím nemocem.

Vyčůrat a zpět do tepla

Pokud má jakákoliv zvířecí nemoc hladký průběh, bohatě postačí, pokud budete čtyřnohého mazlíčka udržovat spíše v teple domova a omezíte venčení jen na nezbytně nutnou dobu. 

Popřípadě mu na cestu ven dejte teplý obleček. V případě lehké nemoci nemusíte pro léky k veterináři, ale stačí zajít do nejbližší lékárny.

Životní styl - další články

Doporučujeme