Frekvence 1 radí: Jak se chovat na vánočním večírku?

10. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Doba vánočních večírků je v plném proudu! Jak se na nich vyvarovat trapasům? Rádio Frekvence 1 vám nabízím několik rad. Najdete je uvnitř článku.

Zkontrolujte dress code

Je to formálně/neformální večer, co si ale vzít na sebe? To si zjistěte z pozvánky. Tam bude uvedeno, jestli není na večírek určený takzvaný dress code, tedy vhodné oblečení. Ať už společenské šaty nebo nějaký kostým.

Dejte si na čas

V každém případě přijďte včas. Většina večírků totiž  začíná projevem ředitele nebo ředitelů společnosti či vedoucích oddělení. Přijít až v jeho průběhu nebo po něm vás může poznamenat celý následující rok. Může to vypadat, jako že svým nadřízeným pohrdáte.

Najezte se cestou

Abyste nehladověli a nebyli za největšího jedlíka celého večera, dejte si alespoň něco malého k jídlu předem. Nemusíte se přecpat, stačí jen něco k zahnání toho největšího hladu. Na rautu pak ochutnávejte všechno podle libosti, ale nezapomínejte to prokládat společenskou konverzací.

Jen malé porce

“Na talířek si toho nandejte co nejméně, a vždy si vezměte talířek čistý. A taky si naservírujte jen to, co zvládnete sníst jednou rukou lžičkou nebo vidličkou ve stoje. Problémem můžou být řízečky, které rozhodně na vidličce neohlodávejte,” řekl Frekvenci 1 mistr etikety Ladislav Špaček.

Alko i nealko

Něco dobrého k pití, ale taky nealko a předejdete nejen nevolnosti, překyselení žaludku, ale i trapasům, které můžou kvůli opilosti vzniknout. Říká se, že ve víně je pravda, s upřímností po nějakém alkoholickém drinku to ale nepřehánějte.

Šéfovi raději neraďte

Pokud byste například chtěli po půlnoci v podnapilém stavu radit šéfovi, co dělá špatně (i když to myslíte dobře), nedělejte to. “Ráno byste toho litovali, a šéf by se vám mohl pomstít” dodal Ladislav Špaček.

Tykačka za střízliva

Nabídku k tykání nechte na vhodnou příležitost za střízliva. Šéf, vy, ani vaši kolegové si to po alkoholovém opojení nemusí druhý den pamatovat.  

Vhodnými tématy  k rozhovoru se šéfy nebo kolegy jsou koníčky, dovolená, děti a rodina. Zcela vynechat by se ale měly záležitosti příliš intimní. Podle odborníků by se lidé měli vyvarovat názorů na politiku, rozebírání neutěšené rodinné situace, nemocí, finančního ohodnocení, ale i náboženství.

Při rozhovoru se šéfem buďte opatrní na hlasitý smích a nevhodný postoj. Pozor i ruce v kapsách!

Životní styl - další články

Doporučujeme