Frekvence 1 radí: Jak se vyhnout manipulaci – 1. díl

24. listopadu 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Vnímali jste někdy, jak silná slova a obrazy krouží kolem nás a jak ovlivňují naše rozhodování? Pojďte trochu zapřemýšlet, jak moc jste manipulovatelní a jak často se rozhodujete sami.

Když se seznámíte s někým novým a on si později pamatuje vaše jméno, cítíte se příjemně, že? To je výtečný způsob, jak namasírovat protistraně ego a zároveň tím zalichotit. Je to ukázka, že nám dotyčný stojí za to, když si pamatujeme, jak se jmenuje. 

Manipulátorům se vyplácí také použití nesporných faktů v kombinaci s apelem na emoce. S pozice silného, vědoucího a citlivého se velmi dobře káže, ale také manipuluje, a s přídavkem citů je partner, klient nebo zákazník váš.

Jaké druhy manipulace jsou nejčastější a na co bychom si měli dát velký pozor, pokud nechceme ztratit sami sebe, zdravý úsudek a právo vlastního rozhodování?

Manipulace ve vztazích

Ve vztazích se vyskytuje jev – říkám to, co chce slyšet můj partner – dělám to, co má rád můj partner. Co je těžko dostupné a nesnadno získatelné, bývá velmi lákavé. Míváme intenzivní pocit, že to potřebujeme mít. Většinou chceme to, co má někdo v naší blízkosti a my cítíme, že si to zasloužíme také.

Opravte mě, jestli se mýlím, ale první naši učitelé života jsou rodiče, vzpomeňte na „pokud budeš hodný, dostaneš zmrzlinu“. Pokračujeme ve školce, potřebujeme stejnou sukni s volány jakou má Natálka, ona vám ji ráda půjčí za kamarádství. Ondrovi se líbí Anežka, prototyp holky s pelem nedostupnosti, takové si rády pohrávají a udržují chlapce v napětí a mají je přesně tam, kde je mít chtějí.

S přibývajícími léty se naše touhy a upínají k různým cílům a jeden z nejdůležitější pro život je harmonický vztah. Ke vztahu potřebujeme partnera. Na vlastní kůži, v životě přátel i v mé praxi koučky a mentální terapeutky se setkávám dost často s úkazem, že si pro vztah vybereme partnera, ne zcela vhodného pro společný život. A tady už se manipulace může roztočit na plné obrátky, v kombinaci s obviňováním a vytěžováním emocí můžeme jednoduše přijít o svou důstojnost a podstatu. 

Pokud dovolíme, aby s námi někdo pohyboval jako s figurkami na šachovnici, byť nás přesvědčuje, že vše co dělá je „pro naše dobro“, ztrácíme sami sebe. Souhlasím, že vztah, i ten nejkvalitnější, je série kompromisů, ale kde je hranice mezi kompromisem a manipulací? Velmi záleží na naší vlastní sebedůvěře a sebelásce.

Občas trnu, když slyším, jakým způsobem si lidé ve vztazích dělají ze svého protějšku loutku, či v horším případě oběť. Jedna z mých klientek odcházela dlouhé roky z nefunkčního manželství a víte, jakou větou ji brzdil její muž? „Kam by si chodila, podívej se na sebe, stejně by tě nikdo nechtěl“.

Pak je tady ještě manipulativní hra oko za oko, zub za zub, kde se častým námětem stávají finance. Z rodinných vztahů je příběh mého klienta, mladého může. Ten si musí chodit k otci pro alimenty osobně, vždycky se vrací psychicky otřesený, ponížený a co je horší, po návratu od otce se vždy na  nějaký čas chová ke své mamince, kterou má velmi rád, podle otcova vzoru, aniž by si to uvědomoval. 

Naštěstí jsme společně rozklíčovali otcovi praktiky a mladý muž si našel, pro sebe, výtečná východiska a řešení, a moc mu pomohla. Právě v bezděčném kopírování chování otce- Prospera, (manipulátor z Shakespearovi hry Bouře) je důkaz, že manipulace je přenosná a šíří se nenápadně, kolikrát ani nestačíme vnímat.

Jak na věc:

  1. Manipulace ve zdravé míře nikomu neublíží, pokud je v dobrém úmyslu. Abychom dokázali rozpoznat, zda je s námi manipulováno a my ztrácíme kontrolu nad situací, mějme na paměti, že stačí vyladit vnímání, někdy dokonce méně mluvit a více poslouchat.

 

MgA. Petra L.KrajčinovičPetra L. Krajčinovič  – terapeut mentální aktivity, akreditovaný profesionální kouč MŠMT a ICF (mezinárodní federace koučů), mentorka, autorka úspěšných motivačních článků a grow up blogů.

www.cista-duse.cz

 

 Pomáhá lidem

  1. nalézt jejich potenciál, zvýšit sebedůvěru a sebevědomí, uvědomění a zodpovědnost
  2. nastartovat motivační mechanismy
  3. klienti pod jejím vedením dosahují svého maxima, např. zakládání podnikání, vlastní značky, významných osobních i pracovních úspěchů, finanční prosperity a stability
  4. prostřednictvím mocných terepaeutických a koučovacích technik nalézají klienti velmi rychle vnitřní zdroje a potenciál a dosahují spokojenosti, radosti, výtečné mentální a fyzické kondice.

Životní styl - další články

Doporučujeme