Frekvence 1 radí: Jak zvládnout nástup do školky bez slziček?

27. srpna 2015·Životní styl·Redakce

Možná už teď máte stres z toho, jak vaše dítě zvládne nástup do školky. Co když bude naříkat, co když se odmítne pustit máminy sukně? My vám poradíme, jak ustát vstup do školky pokud možno bez slziček.

Zásadní změna 

Nástup do školky je velkou změnou pro děti i pro rodiče. Změní se tím zajetý chod domácnosti a často je školkové období spojené i s návratem maminky do práce. Doposud jste trávili s dítětem veškerý volný čas a najednou se váš drobeček osamostatní. Ale zvládne to? Pokud je na vás vaše mládě hodně fixované, musíte na něj takticky. Podle dětské psycholožky, Mgr. Zuzany Paucové dítko zkuste namotivovat k tomu, aby se těšilo, ale zároveň počítejte s tím, že někdy to nevyjde, protože dítě ještě není dost zralé.

Pokud vaše dítě opravdu není zralé a nemůžete si ho ještě nechat doma, pak se domluvte s paní učitelkou, že do školky budete první dny docházet spolu s dítětem a postupně tam dobu svého pobytu zkracujte. A nebojte se, dítě se brzy adaptuje. Podle psycholožky Paucové, jde o zvyk. Některé děti se skutečně bojí, ale maminky nemají mít strach. Někdy děťátko vyvádí při loučení, ale když ho paní učitelky zabaví, na maminku rychle zapomene. 

Buďte trpěliví

Zkuste se také zaměřit na kamaráda ve školce, se kterým si vaše dítko rozumí nejvíc, a podpořte jejich vzájemné přátelství. Mít ve školce kamaráda nebo kamarádku může výrazně pomoct, aby se tam dítě necítilo samo.

Pokud nemáte možnost pobývat s dítětem první dny ve školce, zkuste mu alespoň co nejvíc zpříjemnit adaptační období. To je u každého jinak dlouhé a je důležité, abyste si po tu dobu udrželi vstřícný a pozitivní přístup a abyste byli trpěliví.

Dítě by se nemělo cítit pod tlakem nebo ve stresu z toho, že je odkládáno do školky, protože maminka musí do práce, ale mělo by školku brát jako skvělé místo, kde bude mít spoustu kamarádů a kde si bude mít celý den s kým hrát. Mějte na paměti, že vstupem do školky narušíte jeho pocit bezpečí a jistoty, které doposud mělo a který opět potřebuje získat. Nebojte se také komunikovat s paní učitelkou a v případě potřeby navštivte dětského psychologa.

Držíme vám palce, ať je nástup do školky plný radosti a přinese vašim nejmenším jen samé krásné zážitky.

Životní styl - další články

Doporučujeme