Frekvence 1 radí: Kam na kole v Pardubickém kraji?

9. srpna 2015·Životní styl·Redakce

Krásy Pardubického kraje můžete obdivovat i na kole. Najdete tu i hory, ale většinu území kraje tvoří pahorkatiny a vrchoviny přecházející do nížin kolem Labe. Pro cyklisty je to ideální terén.

Celkem je v Pardubickém kraji evidováno 72 cyklostezek, které cyklistům nabídnou dohromady zhruba 140 km. Výhodou je i fakt, že víc než 60 % z nich je vhodných pro in-line bruslaře.

Pokud chcete vyrazit na mírnou projížďku, vyberte si z rovinatějších cyklotras na Pardubicku. Náročnější projížďka a hornatý terén vás čeká na Orlicko-ústecku a v okolí Železných hor.

Nejnovější cyklostezka propojuje Českou Třebovou a Svitavy a v budoucnu se počítá s její prodloužením až do Blanska.

Unikátní hvězdicová síť

Tiskový mluvčí Pardubického kraje, Dominik Barták, doporučuje unikátní hvězdicovou síť cyklostezek o délce přes 40 km. Cyklostezka vede podél řeky Tichá Orlice, malebnou krajinou z Chocně přes Ústí nad Orlicí až do Letohradu. Trasa je vhodná pro treková kola i in-line bruslení. Potkat na ní můžete rodiny s dětmi i seniory.

Labská stezka je kvalitní dálková cyklotrasa v blízkém okolí Pardubic. Zároveň se pracuje na další výstavbě nadnárodní trasy vedoucí od pramene Labe až do Hamburku.

I samotné Pardubice podporují cyklisty. Nabízí jim spoustu rozmanitých aktivit a výletů. Více na http://www.pardubike.cz/index.html

Služby pro cykloturisty

Pardubický kraj je velmi nakloněn cyklistům. Pokud přijedete do Pardubického kraje bez vlastního kola, můžete si ho půjčit v některých stanicích českých drah. Pardubický kraj má tzv. „ČD Bike“ půjčoven 18, což je nejvíc z celé ČR.

Pokud se při šlapání do pedálů unavíte, můžete se svézt i některou z linek cyklobusů. Více informací o cyklobusech získáte na www.vychodnicechy.info/mapy.

Životní styl - další články

Doporučujeme