Frekvence 1 radí: Vánoční stromek si můžete i půjčit!

25. listopadu 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Už tento víkend startuje advent! Od neděle začínají i oficiální prodeje vánočních stromků. Alternativou ke stromečkům řezaným, případně umělým, jsou i půjčovny. Jak fungují? To se dozvíte uvnitř článku.

Jak to funguje

Podobně jako e-shop! Na internetu si vyberete stromeček, který se vám líbí. Následně ho zaplatíte a čekáte na doručení, řekl Frekvenci 1 provozovatel jedné pražské půjčovny Martin Líbal. Zhruba pět dnů před Štědrým dnem vám stromeček přivezou a po svátcích se pro něj zase vrátí.

Za kolik?

Cena za půjčení, nebo chcete-li pronájem stromečku, je poměrně podobná, jako v případě stromku řezaného. Půjčovné vychází na 550 až 750 korun. Záleží ale na velikosti. V nabídce jsou stromečky od 90 do 135 centimetrů. Tedy ve velikosti, která ještě umožňuje bezpečné přesazení zpátky do přírody.

Péče

Přesun do tepla je pro stromeček poměrně náročný. Je potřeba přesně dodržovat návod, který k půjčenému stromku dostanete. Stromeček by neměl být blízko topení! Samozřejmostí je i zalévání a rosení. Podle provozovatele půjčovny s péčí o stromečky naštěstí problémy nebývají. Lidé jsou si vědomi, že se stromeček vrací zpátky do přírody a tak se k němu podle toho i chovají.

Kde si půjčit?

Velké půjčovny vánočních stromečků přes internet u nás fungují zatím dvě. Jedna v Praze a druhá v Brně. Stromečky ale půjčují i některá menší zahradnictví, například v Litoměřicích.

Životní styl - další články

Doporučujeme