Frekvence 1 zjistila: Novinky ve vlakovém jízdním řadě!

25. listopadu 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Už v polovině prosince začne platit nový vlakový jízdní řád. A jsou v něm velké novinky - například České dráhy chtějí bodovat cestující. Spolu s Regiojetem a LeoExpressem se budou střídat na trase Praha - Košice. Více se dozvíte uvnitř článku!

Do Košic nejlevněji s Regiojetem

Nový jízdní řád přinese zlevnění i zdražení. Vydělat bychom mohli na cestě z Prahy do Košic a zpátky. Na ní budou jezdit všichni tři naši železniční konkurenti. Aktuálně nejlevněji jezdí Regio Jet.

Dráhy chtějí bodovat cestující

Národní dopravce  zdraží jízdenky v průměru o jedno procento. Dráhy taky  současně zruší tříprocentní slevu, kterou poskytovaly při nákupu jízdenky přes eshop.  

Místo toho zavádí takzvané body. Za každých deset korun získají jeden, který můžou následně vyměnit za slevy na vstupy nebo  jízdenky. 

“Například za 500 bodů mohou získat s devadesátiprocentní slevou celodenní skupinovou víkendovou jízdenku v hodnotě 650 korun. V praxi tak získají i více než desetiprocentní slevu. Za body se lidé dostanou levněji i do Království železnic nebo do dalších muzeí,” řekl Frekvenci 1 mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský.

Railjetem až do Hradce 

České dráhy zároveň zavádějí do Grazu (Štýrský Hradec) vlaky Railjet, pojedou každé dvě hodiny z Prahy přes Brno a Vídeň. 

Počet vlaků v národní, mezinárodní i regionální dopravě zůstává přibližně stejný, jízdní doby se ale postupně zkracují. 

Nově pojede vlak z Prahy do Varšavy.

LeoExpres do Krakova

Konkureční LeoExpres zase doveze cestující z Prahy až do Katovic a Krakova. V Bohumíně si ale lidé přestoupí do autobusu.

Životní styl - další články

Doporučujeme