Garfieldovi to prošlo, ale kočky nemají být tlusté. Co s tím?

20. června 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Věděli jste, že Guinessova kniha rekordů již nesleduje „nejtlustší kočky“? Je to proto, že si konečně všichni začínají uvědomovat, že obezita nese pro kočky značné zdravotní potíže. Tlustá kočka není roztomilá a obezita neznamená, že má zvíře (nebo i člověk) hojný a kvalitní život. Kočka s nadváhou se zdá být neustále hladová, a tak ji majitelé krmí, protože by jim hladové kočky bylo líto. S nadsázkou se dá tedy říct, že svou kočku zabíjí z lásky. Extrémní překrmování a obezitu lze dokonce považovat za formu týrání. Informoval o tom web Metropolevet.cz.

Proč jsou kočky v bytech tlusté?

Kočka je obligátní masožravec a energii získává z bílkovin a kvalitních tuků. Krmivo s vysokým obsahem sacharidů a kalorií, ale nižším podílem bílkoviny pro kočku není vhodné. Zdroj bílkoviny je také důležitý. Vedlejší živočišné produkty obsažené v levných krmivech nejsou dostatečným zdrojem živin.

Frekvence krmení může být dalším problémem. Kočka přirozeně potřebuje přijímat malé porce 3-5 krát denně. Takovou frekvenci však většina pracujících majitelů pochopitelně nedokáže zabezpečit, tudíž má velké množství koček přístup ke krmení bez omezení. Některým kočkám tento systém vyhovuje, u jiných to může přispívat vzniku nadváhy. Naštěstí v dnešní době existuje i řešení – je možné sehnat dávkovače s časovačem nebo kontrolovaným množstvím krmení.

Nedostatek pohybu hraje, stejně jako u lidí významnou roli. Venkovní kočky jsou málokdy obézní právě proto, že velkou část dne šplhají, skáčou, utíkají a loví. Samozřejmě vypustit domácí kočku ven není řešení. Můžete použít různé interaktivní hračky, kočičí stromy a škrabadla podporující pohyb kočky v bytě.

Jaké nemoci kočkám z obezity hrozí?

Artróza, cukrovka, lipidóza jater, nekvalitní srst.

Jak pomoci kočkám zhubnout?

1.Kočku je potřeba pravidelně vážit pomocí digitální váhy a zaznamenávat hmotnost. Vzhledem k tomu, že mnoho koček nebude sedět na váze, držte kočku, když vstoupíte na váhu, pak se zvážíte sami a odečtete toto číslo z vaší společné hmotnosti.

2. Začněte brzy. U mnoha koček dochází k nadměrnému přírůstku hmotnosti brzy poté, co jsou kastrované.

3. Převeďte kočku na kapsičky nebo konzervy, které jsou mnohem méně kalorické než granule.

4. Pokud se rozhodnete krmit kočičí granule, vždy si navažte denní dávku a nenabízejte víc, bez ohledu na to, jak roztomilé a žalostné je mňoukání kočky.

5. Pokud krmíte kočku granulemi, můžete použít míčky a pamlsky, které alespoň částečně uspokojí lovecké instinkty kočky.

6. Dostaňte kočku do pohybu! Najděte si hračku, kterou si vy a vaše kočka užíváte (laserové ukazovátka jsou vždy zábava) a hrajte se s kočkou pravidelně každý den.

7. Pokud krmíte více než jednu kočku, zaveďte samostatné krmné stanice s jednou stanicí v oblasti, do které vaše obézní kočka nemá přístup.

8. Omezte pamlsky a oblíbené pokrmy na maximálně 10% kalorií celkového příjmu vaší  kočky.

 


Životní styl - další články

Doporučujeme