Tahá váš pes? Zvolte správný výcvik, pomůže vám i vhodné vodítko a postroj

18. června 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Všechno se posouvá dopředu, včetně výcviku psů. Zahoďte proto škrtící obojky a vyzkoušejte, jak jinak psa naučit klidné chůzi. Tahá vás pes? Tak tím pádem tady máte pár zaručených tipů, jak ho to odnaučit. Informaci přinesl web ireceptař.cz

Křik a tresty nejsou potřeba

Táhání je fajn jen, když má pes spřežení a vy sáně. Lepší je, když jde váš miláček klidně a spořádaně. Výsledky ale nebudou hned, křik a tresty nicméně nejsou nutné a cíle dosáhnete velmi brzy, pokud psa odměníte. Nemusíte po kapsách tahat tuny granulí, i pomaleji chápající hafani se to dovedou odnaučit. Tahání totiž ani jim nepřináší něco skvělého. Pokud se neutrhnou, volnost nezískají. Naopak se cítí neustále svázaní. Dejte jim dlouhé vodítko.

Ideální vodítko je základ

Podle velikosti psa zvolte i vhodné vodítko.  Pokud pes tahá, změňte taktiku a dopřejte mu trochu delší, aby měl více volnosti. Neučíte psa chodit u nohy, ale tak, aby byl poslušný a uklidnil se. Ani jeden z vás nechce sprintovat. Pořiďte si kvalitní obojek nebo postroj. Ten z popruhů kolem hrudi psa vám dá lepší kontrolu. Váš čtyřnohý kamarád tak nebude škrcen a nevyvlékne se.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Správný výcvik není náročný

Výcvik není nutný ve speciálních prostorách, ale venku, kde je klid a nehrozí tam srážky s auty, lidmi či psy. To platí hlavně na začátku, na konci výcviku už pak vezměte i mezi lidi. Pokaždé, když pes zatahá, zastavte se. Pes by se na vás měl otočit. Pak ho můžete zavolat, pochválit ho či nabídnout pamlsek. Cílem je naučit ho prozkoumávání vašeho okolí a ne úprk. Pes zpomalí a on si začne na nový styl chůze zvykat.

Používejte stejné povely, zvuky, ať si to zvíře spojí s pohybem. Tahání pak začněte předcházet. Když za něj zatáhne, zavolejte na něj stejným povelem. Chce to čas, nervy, výdrž a klid. Je nutné, aby se na vás pes zcela soustředil a vy na něj. Vyhněte se telefonování nebo rozhovoru s přáteli.

Dejte psovi čas

Při tréninku měňte terén, protože dlouhé rovné trasy psy moc nebaví. Vědí, kam jdou a vědí, co je čeká v cíli. Svému psovi dopřejte možnost očichávání. Zastávky a prozkoumávání je přesně to, co chtějí, a je pro ně na procházce zajímavé. Naučte pejska, že chůze s pročesáváním okolí je povolená, ale táhnutí ne. Buďte trpěliví, dopřejte psovi čas, ale neoblomní. Výsledky se dostaví brzy.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme