Grumpy Cat vydělala své rodině až dvě miliardy korun. I přes svůj výraz to bylo veselé zvíře

15. dubna 2023·Životní styl·Redakce

Tardar Sauce (Zdroj: Profimedia)

Jakmile se řekne Grumpy cat, všem se vybaví permanentně naštvaná kočka, která se stala virální hvězdou. Před čtyřmi roky svět ale posmutněl, když zemřela. Jaký byl její životní příběh a díky čemu vydělávala miliony? Informaci uvedl iDnes.cz.

Grumpy Cat, kočka, která svou nedobrou náladou přispívala k radosti ostatních, zemřela 14. května a její černě zarámované fotky sdílelo více než 12,4 milionů uživatelů sociálních sítí. A smutek se šířil nejen na instagramu, ale zprávě se věnovala i tištěná média. Bylo to jakoby zemřel slavný člověk. Těch mimochodem v květnu roku 2019 odešlo hodně, ale nikdo neměl takovou pozornost jako Grumpy Cat.

Kotě se narodilo 4. května 2012 v Arizoně ve městě Morristovnu v rodině Bundesenových. Matka byla mourovatá kočka a otec zůstává neznámý. Na kotě se původně volalo Tardar Sauce, které vybrala malá Chrystal, protože jí srst připomínala tatarskou omáčku. Prý ji předtím ochutnala a moc nadšená nebyla. Ani z kotěte nebyla moc nadšená, protože na rozdíl od svých třech sourozenců bylo jiné.

Mělo vypouklé oči a atypicky plochou část obličeje, určitý nepřehlédnutelný podkus spodní čelisti, rozčepýřenou srst, krátký ocas a třepající se zadní nohy. Vrozenou zakrslost dodával Tardar netypický vzhled, což ale rodině nevadilo a s kotětem se sžili. I přes svůj výraz to bylo veselé a hravé zvíře. „Vlastně to bylo super skotačivé zvířátko. Hrát si chtěla hlavně mezi třetí a šestou ráno,“ vzpomínala paní Bundensen.

Fotku svého mazlíčka zveřejnil na sociální sítí Reddit Bryan Bundensen v září roku 2012. Komentáře sice byly ve stylu, že Brian chtěl upravit výraz kočky ve Photoshopu a moc se mu to nepovedlo. I přesto se ale obrázek začal šířit. Bryan se snažil vysvětlit, že o úpravy nejde a na Youtube sdílel i video Tardar. Po pár dnech se začaly objevovat fotomontáže a kočka byla hvězdou internetu.

View this post on Instagram

A post shared by Grumpy Cat (@realgrumpycat)

V té době se vytvořilo i její internetové jméno Grumpy Cat. A z Tardar Sauce se i doma stala Grumpy. Mem se brzy stal virální a dokonce vznikaly i petice, aby filmová studia MGM nahradila svého lva v logu Grumpy. Na začátku roku 2013 skupina umělců z Arizony uspořádala výstavu uměleckých děl, ke kterému je Grumpy inspirovala.

A rodina Bundensenových na své zvířecí hvězdě rozhodně neprodělala. Dávala rozhovory, vydaly knižní kolekci fotek, která byla přeložena do patnácti jazyků, natočil se s ní filmu Mrzutá kočka: ty nejhorší Vánoce, což byl sice propadák, ale fanoušky si našel. Milovalo ji asijské publikum a pelíšek mohla mít kdekoliv, byla kočičí hvězdou číslo jedna. Dostávala tituly, ceny, fotily jí do časopisů, natáčela klipy. Byla prostě všude.

Tabatha Bundensen mohla díky své kočce zanechat práci servírky a jako rentiérka odejít do předčasného důchodu. Podle nejrůznějších odhadů mohla Grumpy Cat vynést své majitelce od 80 do 99,5 milionů dolarů, zhruba tedy dvě miliardy korun. Odhady ale Tabatha nikdy nekomentovala, jisté ale je, že Grumpy Cat vnesla nejen do jejího života spoustu radosti.

Životní styl - další články

Doporučujeme