Hýbou se vám tyto obrázky? Potřebujete psychologa, varuje odborník

23. června 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Wikimedia Commons

Japonský psycholog Akiyoshi Kitaoka se ve své praxi věnuje optickým iluzím a klamům. Podle něj to, jak vnímáme některé obrazce, hodně vypovídá o našem psychickém stavu. Například slavné pohyblivé obrázky dokáží odrážet míru stresu, který prožíváme. Otestujte se i vy!

Akiyoshi Kitaoka je světoznámý japonský profesor psychologie, který se dlouhá léta věnovat výzkumu optických klamů. Jak je možné, že nehybné obrázky vyhodnotí náš mozek jako hýbající se smyčku? A proč každý vnímáme tyto iluze jinak? Podle Kitaoky je právě to, jak vidíme zdánlivě pohyblivé obrázky, odrazem pochodů v našem mozku, které si možná ani neuvědomujeme.

To, jak optický klam přesně ovlivňuje naše oči a mozek, stále není úplně jasné. Podle Kitaoky ovšem existuje vztah mezi tím, jak člověk tyto klamy vnímá, a některými psychickými stavy. Již za dvě vteřiny je tak například schopný určit míru stresu u konkrétního člověka, tvrdí.

Jak to funguje? Podle japonského profesora je klíčová hlavně rychlost zdánlivého pohybu. Lidé, kteří jsou vyrovnaní a v klidu, mohou obrázek vidět jako nehybný. Ti, kteří vidí obrázky jako pomalu se pohybující, už ve svém životě zažívají menší až střední stres. A ti lidé, kterým se obrázky pohybují opravdu rychle, by měli zpozornět. Je pravděpodobné, že čelí velké míře stresu a mají potíže se s ní vyrovnat. Ideálně by proto měli vyhledat pomoc psychologa. V některých případech může být nutná dokonce hospitalizace.

Životní styl - další články

Doporučujeme