Jak na nemocné ledviny? Prospějí vám tyto potraviny

15. září 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Zdravotní problémy s ledvinami mohou v nejhorším případě vést až k jejich selhání. Nemocné ledviny většinu nezpůsobují bolest, život pacienta však komplikují jiné projevy. Velmi důležitá je přitom strava. Které potraviny jsou k ledvinám šetrné a čeho se raději vyvarovat?

V případě nemocných ledvin velmi záleží na stupni onemocnění. Pacient, kterého postihlo selhání ledvin, potřebuje jinou dietu, než ten, jehož ledviny jsou “pouze” nemocné. Potíže s těmito orgány přitom mohou postihnout prakticky kohokoli a časté jsou například během těhotenství.

Obecně platí, že na oslabené ledviny není dobré jíst hodně sodíku, draslíku ani fosforu. Ledviny nezvládají tyto látky ve vyšším množství přefiltrovat, a ty se pak v těle hromadí. Obecně se také doporučuje omezit solení.

Které potraviny jsou tedy bezpečné? Lékaři doporučují hlavně borůvky, kuře bez kůže, bez, červené hrozny, ananas, pepř, mořského vlka, vaječné bílky, cibuli (ta mimo jiné skvěle poslouží jako náhražka většího množství kuchyňské soli, pozn. red.), pohanku, olivový olej jako zdravý zdroj tuku, bulgur, zelí, rukolu,  makadamové ořechy, ředkvičky, okurky, brusinky nebo houby šiitake (houževnatec jedlý, pozn. red.).

Životní styl - další články

Doporučujeme