Neuvěřitelné: Žena porodila devaterčata

6. května 2021·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Narozené devaterčata. (Foto: Twitter mjehovaj)

Rekordních devět dětí se v úterý narodilo ženě ze západoafrického Mali, u které lékaři původně předvídali sedmerčata. Oznámily to malijské úřady, podle kterých je nová matka i její potomci v pořádku, napsala dnes agentura AFP.

Těhotenství Halimy Cisséové fascinovalo Mali i nejvyšší patra tamní politiky. Když lékaři v březnu oznámili, že Cisséová potřebuje speciální péči, úřady jí zařídily převoz do nemocnice v Maroku, kde žena děti přivedla na svět císařským řezem.

Novorozencům (pěti holčičkám a čtyřem chlapečkům) i matce se zatím daří dobře,” uvedla malijská ministryně zdravotnictví Fanta Sibyová. Očekávalo se, že Cisséová porodí sedm dětí. Tolik jich na ultrazvuku našli lékaři v Maroku i Mali, uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Devaterčata jsou velmi vzácná. Donošení takového počtu dětí často doprovází komplikace, které nezřídka znamenají, že se ne všechny plně vyvinou, píše agentura Reuters. Devět dětí na svět přivedla v roce 1971 žena v australském Sydney a v roce 1999 další rodička v Malajsii. Žádný z novorozenců však nepřežil. V roce 2009 se Američance Nadye Sulemanové narodila císařským řezem osmerčata. Jednalo se o první případ v historii, kdy přežily všechny děti.

Co na to Jan Kraus?

Životní styl - další články

Doporučujeme